Жителите и гостите на Враца ще имат възможността да присъстват

...
Жителите и гостите на Враца ще имат възможността да присъстват
Коментари Харесай

Перлата на Вратцата! Ресторант „Чайка” отбелязва 19-годишнината си с грандиозен шоу спектакъл

Жителите и гостите на Враца ще имат опцията да участват на неповторимо по рода си събитие, научи организация BulNews. За първи път в града ще се организира танцов театър с присъединяване на десетки актьори, феерични костюми, светлинни резултати и невиждано шоу. Всичко това в композиция със особено подбрано меню. Поводът – отбелязването на 19 години от основаването на едно от емблематичните заведения в града – ресторант „ Чайка”. Събитието ще се състои вечерта на 29 юли и дава обещание да бъде в действителност зрелищно.
Любимият ресторант на врачани е открит през 2003 година и продължава да радва своите посетители с приятна атмосфера, вкусна храна и положително обслужване. На мястото на настоящия комплекс „ Чайка” се намирали врачански зеленчукови градини. Сградата, в която се обитава през днешния ден ресторантът, е издигната през далечната 1951 година като заведение с 4 хотелски стаи. След това е построено и езерото. Дори огромното наводняване през 1966 година, което опустошава всичко в близост, остава зданието непокътнато, с цел да продължи да съществува като емблематичен ресторант и до през днешния ден. Под сегашната живописна градина има голямо подземно помещение, което е пазило архивите на Обществено хранене, които също са били наводнени след естественото злополучие.
А за какво един ресторант, намиращ се в планински регион, директно до едни от най-високите скали на Врачанския Балкан, е кръстен на името на морска птица – „ Чайка”? Отговор и до през днешния ден няма. При откриването му през 50-те години на предишния век локалната власт взема решение да носи това име. През 70-те е преименуван на „ Вратцата”, а по-късно още веднъж връща остарялото си име, с което е прочут и до през днешния ден – „ Чайка”. В годините до 2003 година постройката е държавна благосъстоятелност и се отдава чартърен. Първият частен притежател е известният ресторантьор Стоян Тинчев, който купува парцела и го трансформира в известен туристически обект. На откриването участват доста посетители от района, както и тогавашният кмет на община Враца Румен Стоманярски. През 2005 година стартира и градежът на хотелската част, който е приключен единствено в границите на година.
През годините хотелски комплекс „ Чайка” се трансформира в емблема на града – място за отдих след разходка измежду красивата природа, само че и място, на което хората означават най-красивите си фамилни празници. За 19 години в ресторант „ Чайка” са проведени са над 1000 сватби, стотици кръщенета, а комплексът е посетен от хиляди хора.
През 19-годишния интервал от съществуването му, комплекс „ Чайка” среща и непредвидени компликации, които освен не стопират развиването му, само че и го вършат още по-устойчив във времето – с непрестанни обновления, нововъведения и възстановяване на предлаганите услуги. Такива интервали са рецесията през 2009 година, както и пандемията от Covid-19, по време на която ресторантьорският бизнес беше един от най-засегнатите. За този интервал притежателите резервират целия си личен състав, на който разчитат и до през днешния ден. Част от чиновниците на комплекса работят в него от самото му основаване през 2003 година
В последните години комплекс „ Чайка” е хазаин на огромни и запаметяващи се събития. Едно от тях е концертът на сръбската звезда Мирослав Илич, който събира над 600 посетители в градината на ресторанта. В комплекс „ Чайка” се развива сполучливо и хазартният туризъм след откриването на игрална зала Royal Club – гостуващи групи от Гърция идват, с цел да опитат шанса си, само че и с цел да прегледат забележителностите на района. Организирани са и концерти, актьорски представления, куклен спектакъл за най-малките и доста други атрактивни мероприятия.
През годините комплексът е посещаван и от редица известни персони - политици и звезди от шоубизнеса, измежду които президентът Петър Стоянов, Симеон Сакскобургготски, Слави Трифонов, български артисти, реализатори, посланици и посетители от страната и чужбина.
Развиват се и атракциите в комплекса – емблематичните водни колелета към този момент са в историята и отстъпват място на нови електрически лодки, с които обиколката на езерото е още по-приятна. Безплатно електрическо влакче вози гостите на комплекса от централния площад в града, а обновената градина е измежду най-приятните места за делник и празник. Собствениците на комплекс „ Чайка” гледат с оптимизъм и упоритост към бъдещето – в посока превръщането на емблемата на прохода Вратцата в СПА комплекс и още по-популярна туристическа дестинация.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР