Жители в Южна Сирия нахлуха в офиси на управляващата партия, блокират пътя, докато протестите срещу икономиката се засилват

...
Гневни протестиращи нахлуха в местните офиси на управляващата партия Баас
Коментари Харесай

Гневни протестиращи нахлуха в местните офиси на управляващата партия Баас в южна сирийска провинция< /p>От KAREEM CHEHAYEB Associated Press, 23 август 2023 г., 6:17 ч.

БЕЙРУТ -- Гневни протестиращи нахлуха в местните офиси на управляващата партия Баас в южна сирийска провинция в сряда, като протестите се засилиха срещу правителството на страната по време на тежка икономическа и финансова криза, разтърсваща разкъсаната от война страна.

Опозиционни активисти казаха, че протестиращите също частично блокираха магистрала, която свързва друзите- мнозинство от провинция Швейда до столицата Дамаск в антиправителствени митинги, които избухнаха във вторник вечерта.

Демонстрациите бяха предизвикани от влошаващите се условия на живот и инфлацията, която нарасна след президента Башар Асад решение миналата седмица за удвояване на заплатите и пенсиите в публичния сектор.

Протестите досега не са се разпространили в правителствените крепости по средиземноморското крайбрежие, столицата Дамаск и най-големите градове, вкл. Алепо и Хомс.

Те обаче са се случили и в близката провинция Дараа, която граничи с Йордания. Икономиката на региона се влоши и престъпността се повиши, откакто правителствените сили си го върнаха през 2018 г.

Сирийското правителство не отговори на протестите.

Икономиката на страната се бори след години на конфликти, корупция и лошо управление и водени от Запада санкции заради обвинения в участие на правителството във военни престъпления и незаконна търговия с наркотици. Организацията на обединените нации изчислява, че около 90% от населението живее в бедност.

Провинция Швейда е дом на друзското малцинство в страната и до голяма степен се е изолирала от конфликта в Сирия, сега в своята 13-та година.

„Това са най-големите протести, които са се провеждали в Швеция“, Раян Мааруф, главен редактор на местния активистки медиен колектив Suwayda24 , съобщи Асошиейтед прес. „В един момент повечето хора бяха неутрални или несигурни, но сега не вярват, че животът им може да се подобри без политическа промяна.“

Стойността на сирийската лира спрямо долара спадна до ново най-ниско ниво за всички времена, спадайки от 7 000 в началото на 2023 г. до 15 000 паунда за зелените пари. В началото на конфликта през 2011 г. доларът се търгуваше за 47 паунда.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР