Жители обявиха едноседмичен протест и блокираха пътя край Белащица. Отново

...
Жители обявиха едноседмичен протест и блокираха пътя край Белащица. Отново
Коментари Харесай

Жители на Белащица направиха жива верига и блокираха пътя край кариерата

Жители оповестиха едноседмичен митинг и блокираха пътя край Белащица. Отново се развихри напрежение измежду локалните и те направиха жива верига, поради кариерата над селото.

Според тях макар изтеклия концесионен контракт, депото за рандеман на инертни материали продължава да работи.

С жива верига те препречиха и стопираха придвижването на камионите, извозващи скална маса.

Жителите упорстват да се приключи всякаква активност по рандеман, преправка и транспортиране на инертни материали.

Предвижда се митингите и блокирането на пътя да продължи до 23 май, а подстъпът към кариерите ще бъде „ затворен “ от жителите от 8:00ч. до 20:00ч. Локацията е избрана до ресторант „ Черен Петър “.

Припомняме, че протестиращите се афишират срещу допускане на тежка техника и извозването на скална маса от кариерата, настоявайки за окончателното преустановяване на активността там. Освен това локалните желаят неотложно включване на двата водоизточника във водопреносната мрежа в Белащица.

От ИК упорстват още за незабавна процедура по входиране на санитарно охранителна зона на третия водоизточник в региона на кариерите.

В момента освен живеещите в региона, само че и Община „ Родопи “ чакат отговора на две ведомства, които обаче не престават да мълчат. Както TrafficNews осведоми, Министерство на енергетиката и Министерство на околната среда и водите към момента не са дали мненията си за кариерите над Белащица. След като на 21 април получиха незабавно писмо от Общината, те трябваше да дадат способеното си мнение по въпроса на какво правно съображение „ Европейски пътища “ АД продължава да извозва материал, поради че способените институции прекратиха активността им.

Припомняме, че по същата причина в края на април се организираха серия от митинги на локални и членове на комитета, които обаче останах без резултат.

Преди оповестяването на този митинг, инициативният комитет за битка с активността на кариерите бе провел среща с жителите на Белащица. На нея се планува да бъдат разисквани желанията на компаниите за удължение на концесията на 15 и 25 години, както и активността по транспортиране на добит инертна маса, показаха оттова. Предвижда се срещата да се състои в петък (20 май) от 18:30 ч. в Народно читалище „ Просвета “ в Белащица.

От ИК се извиняват на всички водачи като допълват, че до осъществяване на техните претенции, ще се наложи потреблението на обходни направления.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР