Жители на села от Родопската яка край Пловдив протестират срещу

...
Жители на села от Родопската яка край Пловдив протестират срещу
Коментари Харесай

Жители на пловдивски села протестират срещу разширяването на мраморна кариера

Жители на села от Родопската яка край Пловдив стачкуват против желанията за разширение на мраморната кариера край Белащица. Според локалните тя и сега основава заплаха за околната среда и за здравето на хората.

Снимка: Емил Кацаров

Колоната протестиращи се насочи към кръговото на Околовръстното шосе край Пловдив, съобщи кореспондентът на bTV в района.

Снимка: Емил Кацаров

Д-р Костадин Сотиров практикува в Белащица от 32 години. Статистиката му е стряскаща. „ Преди да стартира интензивният рандеман на материали – това е преди 20-25 години, съпоставено със в този момент, към 10 пъти се е нараснала заболеваемостта от хронични белодробни болести при децата, и към 4 пъти при възрастните”, разясни лекарят.

През юни Регионална инспекция за опазване на околната среда мери чистотата на въздуха в центъра на Белащица. Времето обаче е дъждовно.

„ Не сме открили отклоняване в нормите, избрани в нормативните документи”, сподели Марияна Кондаклиева от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив. При друга инспекция обаче се оказва, че вятърът е вдигнал бял прашен облак чак до покрайнините на Пловдив.

„ Имаше разпространяване на прахуляк отвън площадката на концесионера и по тази причина сме наложили имуществена санкция”, добави Кондаклиева.

Единият от двамата концесионери на кариерата има намерение да усили площта за рандеман с още 50 декара за нови 25 години, което взривява търпението на локалните. Те са събрали и подписи.

От фирмата-концесионер изпратиха документално мнение, в което изясняват, че рекултивацията на издълбаните към този момент скатове е невъзможна, без изкопаването на нови 50 декара от находището.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР