Жители на пловдивското село Труд подготвят нови протести заради замърсяването

...
Жители на пловдивското село Труд подготвят нови протести заради замърсяването
Коментари Харесай

От пловдивското село Труд подготвят нови протести заради замърсяването на въздуха от близката централа за биогаз

Жители на пловдивското село Труд приготвят нови митинги поради замърсяването на въздуха от близката централа за биогаз. Според локалните хора институциите бездействат по казуса. Те желаеха и оставките на министрите на околната среда и на земеделието Нено Димов и Румен Порожанов. Настояват и за намесата на премиера Бойко Борисов.

Като припомниха, че алармират за казуса от близо 2 години, представители на Сдружението " Бъдеще за село Труд “ обявиха, че неприятната миризма от работата на централата продължава да се усеща от време на време, тъй като не са взети обикновени ограничения за ограничението на излъчванията. Според  Галина Тошева и Станимир Тончев, не се прави нищо и за  понижаване на шума от генераторите, а тонове органични боклуци се складират непосредствено върху почвите: 

" Аз персонално и моето семейство спим на затворени прозорци, постоянно ми се обаждат хора, които в 5-6 часа сутринта се разсънват от извънредно задушлива и отвратителна миризма. Имаше мобилна станция, която измерваше качеството на въздуха съвсем година. Тя се поставяше за седмица-две, като всякога беше чакана с неспокойствие от популацията, тъй като единствено през тези дни, когато станцията беше в Труд, от централата не се чуваше и помирисваше нищо ". 

Жители на селото, подавали сигнали на тел.112 за мощни миризми, са били викани за пояснения в полицейското ръководство, оповестиха още от сдружението и дефинираха това като форма на напън. Оттам са безапелационни още, че в случай че до 50 работни дни министрите не подадат оставки, ще сезират Европейската комисия по отбрана на околната среда и Комисията за отбрана на правата на индивида.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР