Жители на пазарджишкия квартал Изток масово нарушават забраната на общината

...
Жители на пазарджишкия квартал Изток масово нарушават забраната на общината
Коментари Харесай

Медицински маски вместо бурки в Пазарджик?

Жители на пазарджишкия квартал „ Изток ” всеобщо нарушават възбраната на общината за носене на бурки. Това откри следствие на „ Неделята на NOVA ”.
Наредбата е от 2016 година, само че не се съблюдава. Според секретаря на общината Румен Кожухаров възбраната не е била единствено за бурките. „ Това не беше единствено за бурките разпоредба, а норма, която не разрешава всевъзможен тип движимости и аксесоари, които скриват лицето на човек и пречат за неговото различаване ”, изясни пред Владислава Тричкова той.
Половин година по-късно наредбата се трансформира в закон, който стана прочут като „ Законът за бурките ”.  Той изрично не разрешава носенето на всевъзможен тип облекла и аксесоари, прикриващи лицето. Правят се обаче изключения. Например – по здравословни аргументи. Но дамите в квартала са намерили метод да заобиколят и този закон – посредством прилагане на медицински маски, които се оказват измежду най-търсената стока на пазара в махалата.
Имамът на джамията Беязид споделя пред NOVA, че маските служат единствено за предотвратяване от грип.  Председателят на джамийското настоятелство Яшар Мустафа пък отхвърли здрави хора да носят такива.  „ Маската даже не е алтернатива в този случай. Тя отново се вижда. лицето се вижда. Маската затваря единствено устата и зъбите. Лицето й е отворено. Полицията от време на време излиза на лов за бурки аз по този начин го одобрявам. Постоянно седят и наблюдават, в случай че някоя жена е излязла да я глобят  с 1000 лв. санкция ”, добавя той.
Според закона санкцията за първо нарушаване е 200 лв.. За всяко последващо по 1500. Ако нарушителите са длъжностни лица, сумите са надлежно 500 и 2000 лв.. „ от влизането на закона в действие са формирани над 100 акта за административни нарушавания. От началото на тази година са 11 ”, изяснява старши инспектор  Иван Ганчев, шеф на полицейското ръководство в кв. „ Изток ”. Председателят на джамийското настоятелство споделя, че към този момент има 10 санкционирани за носене на бурка дами. Той обаче е безапелационен, че санкцията не може да стресне вярващите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР