Жители на Лозенец се опитват да запазят едно от малкото

...
Жители на Лозенец се опитват да запазят едно от малкото
Коментари Харесай

Жители на столичния кв. "Лозенец" в битка за запазване на квартална градинка

Жители на " Лозенец " се пробват да запазят едно от дребното останали свободни пространства в квартала им.

На терена е имало кестени, които съгласно тях са съзнателно унищожени, с цел да може там да се построи постройка.

Сагата се заплита още. В реституираният парцел в частна благосъстоятелност ще се построи 8-етажен блок. Хората не са съгласни.

Частният парцел се употребява като паркинг от години. Дърветата в него изсъхват, а наемателят оповестява на притежателя. Уведомява и общината.

„ Моментално позвъних на притежателя на този парцел. Той реагира нервно. Каза, че него това го устройва “, съобщи Димитър Димитров, наемател на частен паркинг.

Тогавашният кмет на региона удостоверява, че унищожаването на дърветата е съзнателно. Но не може да каже кой е причинителят.

„ При всички положения ще изискам от притежателя да засади дървета, тъй че да може въпреки всичко да се поддържа и озеленяването на този парцел “, сподели

Любомир Дреков - кмет на регион " Лозенец ".

Три години по-късно кестените към този момент ги няма. Не са насадени и нови. Междувременно, вложителят задвижил процедура по градеж на 8-етажена жилищна постройка в имота. Дреков съобщи, че не схваща за какво се е задвижила процедурата, откакто вложителят е длъжен да засади дърветата, преди този момент.

Според някогашния кмет на региона той е спазил всичките си обещания, само че не знае за какво 15-те дървета ги няма.

Според хората от квартала мястото към момента се води градинка и има различно решение. Бившият кмет на квартала изясни, че в действителност старите кестени са били отровени и рискови, по тази причина е трябвало да се отстранен, с цел да не паднат върху някого.

Да се компенсира вложителя и да му се даде различен вероятен имот, за осъществяване на инвестицията.

„ Нашата молба към кмета е да се обезпечи опция за реализация на тази инвестиция на друго място. А тук да се направи зелена повърхност, както си е било постоянно “, споделят хората.

„ Това в действителност е допустимо, само че това е политическо решение. Аз съм админ. Това нещо може да се направи след диалог от кмета на региона с госпожа Фандъкова и би трябвало да се намерят и учредения за изкупуването на процедура. Ще се опитаме да я мотивираме, тъй че да стане “, сподели арх. Николай Христов, проектант в регион " Лозенец "

Крайното решение да предложи заменка на притежателя има огромна Столична община.

3 милиона лв. ще коства отчуждаването на парцела по прогнози на някогашния кмет на региона Любомир Дреков.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР