Жилищният пазар в южната ни съседка Гърция бързо се връща

...
Жилищният пазар в южната ни съседка Гърция бързо се връща
Коментари Харесай

Пазарът на имоти в Гърция - къде цените се увеличиха най-сериозно?


Жилищният пазар в южната ни съседка Гърция бързо се връща към предкризисните равнища. Според последните данни на централната банка на Гърция цените в региона на Атика са отбелязали растеж от 44,6% от второто тримесечие на 2018 година до същото тримесечие на тази година. Цените сега са едвам 18% по-ниски от най-високата си стойност от 2008 година насам.

Средното нарастване на цените за страната е 31,2%. В Солун цените са нарастнали с 32,2% през последните четири години, до момента в който в другите огромни градове тази цифра е 18,6%, демонстрират данните, представени от в. kathimerini.

От второто тримесечие на 2018 година до второто тримесечие на тази година цените на новите къщи са се повишили с 34,3% в цялата страна, до момента в който тези на по-старите са се повишили с 29,3%.

Продажните цени на жилищните парцели са се покачиха с 9,4% на национално равнище през второто тримесечие тази година, в съпоставяне със същия интервал на предходната, което е малко по-висок растеж от 9,3% през първото тримесечие.

Според централната банка нарастването на цените на жилищата през 2021 година е 7,5%.

Новите жилища са поскъпнали с 10,5% през второто тримесечие на 2022-ра, до момента в който съответното нарастване на цените на по-старите парцели е с 8,7%.

Въз основа на ревизираните данни на централната банка през първото тримесечие цените на новите жилища са се нараснали с 10,4%, а парцелите на вторичния усилват цените си с 8,5%. Най-голямо нарастване през второто тримесечие се следи в региона на Атика с 10,9%, до момента в който през първото тримесечие нарастването е достигнало 10,5%.

Възходящия марш на цените наподобява още по-сериозен от старта на войната в Украйна. Цените остават на най-високите си равнища от началото на финансовата рецесия до момента. Остава да забележим дали наклонността ще продължи, тъй като пазарът дава противоположни трендове. От една страна, наподобява се насажда негативизъм измежду заинтригуваните купувачи вследствие на енергийната рецесия и несигурността. От друга обаче излиза наяве, че цикълът на ниските лихви по заемите е приключен
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР