Жилищният пазар в България остава все така горещ въпреки официалните

...
Жилищният пазар в България остава все така горещ въпреки официалните
Коментари Харесай

Има ли имоти „златна мина“ на българския пазар?

Жилищният пазар в България остава все по този начин парещ макар формалните данни на Националния статистически институт (НСИ) за регистриран спад в цените на парцелите. Всъщност, новото строителство в огромните градове продължава да покорява нови ценови върхове, а на вторичния пазар, главно в по-големите градове, цените свободно падат.

Но има ли парцели, които се трансформират в „ златна мина “? И допустимо ли е точно ипотекираните парцели да са най-изгодни на пазара сега. Мнозинството от представителите на организациите за недвижими парцели, с които екипът на Economic.bg се свърза по тази тематика, споделят, че сходни сюжети са се разигравали през 2011 – 2012 година, само че в този момент обстановката е по-различна.
По-бърза договорка, по-голяма отстъпка
Според Александър Гергов, съучастник в компанията за недвижими парцели Antre, човек може да направи перфектнатасделка точно посредством покупка на ипотекиран парцел.

Причините за продажба на ипотекиран парцел може да са доста. Някои от притежателите са финансово затруднени и в случай че повода е точно тази, то би следвало притежателят да цели по-бърза договорка. Заради късия период, с който разполага притежателят, напрежението и водещата потребност от застраховане на отговорностите по заема, той може да е податлив на по-атрактивна за купувача отстъпка “, написа Александър Гергов в блога на организацията.

От други две организации за недвижими парцели споделят, че в сходна обстановка България е била изправена в интервала 2011 – 2012 година Към днешна дата пазарът е спокоен и даже при положение, в който парцелът е даден на частен правосъден реализатор, по време на търга, който ЧСИ е задължен да разгласи за парцела, крайната цена може да доближи по-високи равнища от тази, на която в началото е бил закупен.

В момента пазарът е подобен, че в случай че притежател изпитва усложнения да заплаща заема си, може умерено да излезе на пазара и да продаде парцела си на доста добра цена. Тя евентуално ще бъде по-висока от тази, на която е бил закупен парцелът “, сподели Полина Стойкова, изпълнителен шеф на Bulgarian properties.
Плюсове на ипотекираните парцели
По думите на Стойкова покупката на ипотекиран парцел е доста сигурна инвестиция – цялата документи е тествана, парцелът е подготвен за нанасяне.

Добре е да се посочи, че покупката на ипотекиран парцел не крие опасности за купувача, даже в противен случай – парцелите с присъединяване на банка са едни от писмено най-изрядните. Процесът по придобиване също допуска всички налични благоприятни условия на пазара, а точно – посредством погасяване на заема с ликвидни средства от страна на новия покупател, посредством основаване на нова ипотека или посредством ипотекиране на различен парцел, прецизира Александър Гергов.

С това мнение е изцяло съгласна и Полина Стойкова, само че все пак шансът „ изобщо да намерите подобен парцел е доста дребен. Вариантът за такива парцели беше 2012 година “.

Свидетели на сюжет, при който хората изпадаха в неспособност и бързаха с продажба, имахме през 2011 година Тогава беше доста мъчно, тъй като ние не можехме да договорим договорката със притежателя – той нямаше власт. Всичко беше в ръцете на банката “, казва Георги Янков от Primo +.

В умозаключение може да се каже, че покупката на ипотекиран парцел е сигурна договорка, която може да се окаже и много преференциална при вярно стичане на събитията. Тези покупко-продажби обаче, в обстановката, в която се намира жилищният пазар в България към днешна дата, са все по-голяма необичайност. Според сектора, с цел да се стигне до догадка, при която продавачите на ипотекирани парцели ще са притиснати от времето и няма да имат различен избор, с изключение на да продават с големи отстъпки в цената, би трябвало да има застоялост на пазара.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР