Жилищните заеми нараснаха рекордно. В края на месец май общият

...
Жилищните заеми нараснаха рекордно. В края на месец май общият
Коментари Харесай

Българската народна банка отчете рекорден ръст на жилищните заеми

Жилищните заеми набъбнаха рекордно. В края на месец май общият размер на отпуснатите от банките заеми за покупка на къщи и жилища доближава 17,5 милиарда лева, оповестиха от Българската национална банка. Това съставлява нарастване с рекордните 2,646 милиарда лева за година, или със 17,8%. Причина за това е ненамаляващото предпочитание на хората да живеят в по-хубав и по-голям дом. А ниските лихви по заемите са спомагателен тласък за пазара.

Потребителските заеми за семействата нарастват с 11,6% за година и доближават 15,76 милиарда лева Голяма част от тези заеми също са свързани с парцели - за поправки в дома или за покупка на обзавеждане. Ръстът на потребителските заеми е много по-малък от нарастването на ипотечните. За година потребителските заеми са нарастнали с 1,64 милиарда лева, или с 1 милиарда лева по-малко в сравнение с е растежът при ипотеките.

Домакинствата взимат много повече заеми от компаниите. За година заемите за семействата са нарастнали с 14,3%, или общо с 4,36 милиарда лева и в края на май доближават 34,9 милиарда лева Същевременно заемите за бизнеса нарастват с 8,3%, или с 3,23 милиарда лева, като общият им размер доближава 42 милиарда лева.

Докато при взимането на заеми семействата са по-активни на пазара, при трупането на пари по депозити бизнесът се оправя по-добре. В рамките на година фирмените влогове в банките са нарастнали със 7 милиарда лева, или с над 20 на 100. Явно високата инфлация е оказала позитивно въздействие върху активността на редица компании. Депозитите на семействата също нарастват - с 6,75 милиарда лева Това съставлява растеж с 10 на 100, което е два пъти по-малко от нарастването на фирмените влогове.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР