Жилищните кредити в България докосват рекордните 16 млрд. лв. към

...
Жилищните кредити в България докосват рекордните 16 млрд. лв. към
Коментари Харесай

Жилищните кредити в България докосват рекордните 16 млрд. лв.

Жилищните заеми в България допират рекордните 16 милиарда лева към края на септември, демонстрира статистиката на Българската национална банка (БНБ). Така те към този момент съставляват половината от всички заеми за семействата, или към една пета от всички заеми, предоставени от българските банки.

Обемът на заемите за закупуване на парцел пораства за месец септември с обичайните за последните две години към 1.5%, или малко над 200 млн. лева За това не престават да благоприятстват към момента ниските лихвени проценти, както и високата инфлация, която кара хората да влагат спестяванията си някъде, с цел да не се обезценяват. В множеството случаи обаче на тях са им нужни и заеми, защото спестяванията не доближават за закупуване на жилище.

Според данните на Българска народна банка към края на септември общо размерът на ипотечните заеми е 15.8 милиарда лева, като предстоящо растежът е най-значителен при дълготрайните заеми над пет години. Нивото на проблематичните заеми за закупуване на жилище пък не престават да поддържат многогодишно дъно и за трети следващ месец те са под 400 млн. лева

Уверено през септември порастват и потребителските заеми, които приближават рекордните 15 милиарда лева Тенденцията при тях също се резервира и най-силно порастват дълготрайните за над пет години.
Бизнесът продължава да икономисва
Статистиката на Българска народна банка демонстрира още, че депозитите в банковата система не престават да се усилват до цели 112 милиарда лева Впечатление прави, че за месец растежът от към 1.4 милиарда лева е подбуден съвсем напълно от бизнеса.

Общо вложените средства на предприятията в системата доближават малко над 38.9 милиарда лева, което съставлява към една четвърт от брутния вътрешен артикул на страната.

Според статистиката единствено за година вложенията на бизнеса порастват с към една четвърт, а през най-активния летен месец растежът им съставлява нарастване от към 3% или 1 милиарда лева Ръстът е последван от стремително увеличение на спестяванията през август с към 2 милиарда лева или близо 5% месечен скок.

Домакинствата също усилват депозитната си маса, въпреки и по-скромно – с към 400 млн. лева за втори следващ месец през септември.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР