Жестоката катастрофа на Струма разкри, че държавата пилее пари и

...
Жестоката катастрофа на Струма разкри, че държавата пилее пари и
Коментари Харесай

С АПИ и умните системи по магистралите оглупяват

Жестоката злополука на " Струма " разкри, че страната пилее пари и време, като работи на парче за въвеждане на интелигентни транспортни системи.

Жестоката злополука на автомагистрала " Струма " във вторник разкри, че страната от години харчи милиони за " интелигентни транспортни системи ", които би трябвало да осведомят пътуващите за сняг, мъгли, поледици и други, само че те на процедура са незавършени, полуработещи и безполезни. И въобще не е ясно по кое време ще проработят в синхрон и от тях ще могат да се възползват водачите. Това призна през вчерашния ден и шефът на АПИ Дончо Атанасов пред Би Ти Ви.

Проверка на " Сега " сподели, че " поумняването " на контрола върху трафика по автомагистралите и първокласните пътища се прави постепенно и на парче и вместо да гради и развива единна мрежа, АПИ през годините пуска разнообразни публични поръчки за " Тракия ", " Струма " и впрочем, като се харчат десетки милиони без резултат. При това въпросните поръчки по никакъв метод не са съгласувани с построяването на чисто новата тол система, която е суперинтелигентна, обгръща цялата републиканска пътна мрежа и също включва камери, датчици, рамки, табла, диспечери, т.е. има припокриване на функционалности.

От 2015 година АПИ се хвали, че вкарва умни системи за преброяване, надзор и ръководство на трафика по автомагистралите, а през предишния ноември триумфално разгласи, че такава система към този момент работи точно в правата от " Струма ", на която във вторник стана верижната злополука. На сектора, на който се проля кръв, в действителност има сложени светлинни осведомителни табла, качени на рамки, само че сега те служат главно за украса, тъй като липсва най-важният детайл - диспечерски център, който да получава данни от камерите и метеорологичните станции и да подава предупредителни известия към водачите за климатични рискове и рискови сектори.

След нещастието на 5 февруари от пътната организация оповестиха, че " бързо " ще изградят краткотраен център в Благоевград, който да прави основната диспечерска работа. Но по стандартите на българската администрация " бързо " е доста разтегливо разбиране, което може да значи и години. Временният началник на АПИДончо Атанасов призна през вчерашния ден, че обзавеждането на автомагистралите в България с умни трафик системи ще отнеме петилетка, в случай че не и повече.

Инж. Атанасов сподели и други смущаващи неща. Призна, че без диспечерски център таблата не правят работа, с изключение на да припомнят, че разрешената скорост е до 140 км в час, или че автомагистралата свършва. И разгласи, че даже и изцяло приключена, интелигентната система не би могла да предотврати жестоката злополука, тъй като и да имало знаци, водачите нямало да ги виждат в мъглата. А дистанцията сред двете осведомителни табла в тази права на " Струма " било прекомерно огромно. " Видимостта се регистрира навръх рамката и няма по какъв начин да се предизвести по-рано, че има мъгла да вземем за пример. Разстоянието сред две рамки е 4 км. Когато в сектора сред тях има естествена особеност, няма по какъв начин да бъдат предизвестени водачите, в случай че контролният центърът не работи. Предупрежденията на таблата в бъдеще ще бъдат изписвани от диспечерите, а обект на наблюдаване ще са зоните сред всеки две рамки. Въпреки това отново ще има сектори, които не се обгръщат от камерите на таблата ", сподели шефът на АПИ по Нова тв. От думите му излезе, че страната на вятъра троши средства за умни, само че безполезни светлинни табла. Очевидно инж. Атанасов не е прав, тъй като такава сигнализация употребяват всички развити страни. Друг въпрос е дали у нас е добре проектирана и изпълнена. Интелигентна транспортна система ще бъде построена по цялото продължение на автомагистрала „ Тракия ”, както и на всички автомагистрали, " до няколко години ", заяви инж. Атанасов.

ОТ УМНИ ПО-УМНИ

Зачатъците на умна система по " Струма " се градят по силата на социална поръчка от 2015 година за 3.5 млн. лв., извоювана от консорциум отпред с " Контракс ". Системата ще бъде подготвена, когато бъде приключена и последната права от автомагистралата - през Кресненското дефиле. През 2017 година АПИ е пуснала друга поръчка - за " Тракия ", за над 7 млн. лв.. Няма данни дали е определен реализатор. Същевременно консорциум на австрийската " Капш " прави тол система за 180 млн. лв., която ще обхване цялата пътна мрежа, в това число автомагистралите " Струма ", Тракия ", " Марица ", " Хемус ", и която също е оборудвана с умна техника за ръководство и надзор на трафика. В момента работи единствено функционалността " заплащане на е-винетки ", а комплицираната част - събирането на тол таксите за разстояние, би трябвало да започва на 16 август.

(БЕЗ)ОТГОВОРНОСТ

" Държавната администрация по хипотеза не желае да бъде следена и не желае да носи отговорност. Аз самият близо 20 години съм бил там и съм наясно, че държавната администрация се съпротивлява на всякаква смяна. И по тази причина не може да сътвори ефикасни закони “, това сподели инж. Богдан Милчев от Института за пътна сигурност. " Ето да вземем за пример за злополуката на автомагистрала „ Струма “ - би трябвало да знаем кой съответно дава отговор за сигурността на този сектор. Но и в новия законопроект думата „ дава отговор “ просто я няма в нито един от текстовете. Там има „ съгласува “, „ координира “, „ предлага‘ и така нататък Най-фрапиращото е, че се предлага основаването на 2 нови институции - Съвет за пътна сигурност и Държавна организация по пътна сигурност, които да имат безусловно идентични функционалности. Разликата е, че едното ще бъде политически орган, а другото ще бъде експертен орган. Отново ни се предлага прекачване на отговорност. Ние имаме потребност да се сътвори верига от отговорности и да знаем кой стои най-отгоре, кой е идващият и кой защо носи отговорност ", счита Милчев.

www.dunavmost.com
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР