Жертвите на домашно насилие не срещат никакво съдействие от институциите.

...
Жертвите на домашно насилие не срещат никакво съдействие от институциите.
Коментари Харесай

Жертва на домашно насилие: Преди 2 г. мъжът ми ме нападна с нож пред детето

Жертвите на домашно принуждение не срещат никакво подпомагане от институциите. Мнението е на жена от Варна, оживяла по знамение преди 2 години, след брутално нахлуване с нож на публично място – от мъжа, с кого живее. Случва се пред очите на общата им щерка, споделя bTV.

Хюсние Хюсеин живяла години с мъж, за който в следствие схванала, че страда от параноидна шизофрения. Насилието върху нея се увеличавало до следващия скандал, когато е принудена да напусне дома, само че да остави в него детето си. Тя се приютила колежка.

„ Защото няма къде да отиде една жена, потърпевша от принуждение, която би трябвало да напусне незабавно дома си, няма къде да отиде. Няма такова звено, което да поеме такава жена с детенцето ѝ”, Хюсеин.

Тя не получила помощ от отдел „ Закрила на детето”.

„ Реакцията им беше, че ние сме с равни права, макар психическото положение на бащата, макар че показах епикризи и медицински документи, които потвърждават, че съм била жертва на принуждение, че съм бита”, споделя дамата.

Вместо поддръжка получава упреци от обществен служащ, посетил дома им: „ Каква майка си ти и по какъв начин можа да си оставиш детето с подобен човек, на такова място… Ти знаеш ли, че я заварихме мръсна, детето си беше скрило консерва, отворена в дрешника сред дрехите”.

Тормозът от бащата прераства в закани за ликвидиране.

„ Два часа преди случая бях в полицията, споделиха ми: „ какво би трябвало да направя в този момент, да го задържам ли?”

Същия следобяд мъжът я причаква пред учебно заведение и я атакува с нож. Наръгана е неведнъж. Нападението вижда 10-годишната им тогава щерка.

„ Имам рисунка, в която детето ме е нарисувало в локва кръв, сестра ми плачеща над мен, и децата, които гледат от оградата… и татко ѝ е нарисуван като демон с нож в ръка”, споделя Хюсеин.

Заради психологичното заболяване прокуратурата приключва делото против мъжа за опит за ликвидиране. „ Това е жалкото, че никой не регистрира психическата тръвма на индивида. Не се регистрира това какво претърпяваме, когато се срещаме с този човек и за какво детето ми не желае да се среща с него”, разяснява потърпевшата жена.

Хюсние упорства за проект за реакция след сигнал за домашно принуждение.

Заради тромавата правосъдна система делата на Хюсние не престават до през днешния ден.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР