Треньорът на Южна Африка призовава за повече подкрепа след провеждането на Световната купа

...
Женският футболен отбор на Южна Африка ще бъде посрещнат у
Коментари Харесай

Женският футболен отбор на Южна Африка ще бъде посрещнат у дома като герои тази седмица за подвизите си на Световната купа, но ако искат да разгърнат пълния си потенциал те ще имат нужда от повече подкрепа и професионална местна лига, в която да играят, каза треньорът Дезире Елис.

Отборът надхвърли очакванията, като премина първия кръг в Австралия и Нова Зеландия, като пътуването им завърши на 16-финалите в Сидни в неделя при поражение с 2-0 срещу Холандия.

След като загуби и трите мача на първото си Световно първенство във Франция преди четири години, Южна Африка изглеждаше в много по-добра форма, тъй като почти удържаха много мечтания Швеция за равенство, водеха срещу Аржентина и след това отбелязаха драматичен гол последен победител, който изпревари Италия за място във фазата на елиминациите.

Но ако искат да се справят по-добре следващия път, Елис настоява, че клубовете в страната трябва да се превърнат в професионалисти, за да бъдат в крак със страните на върха в световната игра.

Компаниите имаха отговорност да инвестират в женската игра, каза тя.

„На спонсорите. Не знам как можеш да пренебрегнеш нещо подобно“, каза Елис за турнирната серия на своя отбор.

„Не знам как можете да ни помогнете да се изкачим по стълбата, а не да ни помогнете да станем по-добри. Все още имаме играчи, които имат работа 9-5, а след това трябва да отидат да тренират вечер.

„Мисля, че това е неприемливо... Мисля, че корпоративният свят трябва да се изправи и наистина да обърне внимание. В противен случай ще се върнем след четири години и ще преминем през същото... можехме да стигнем и по-далеч.


Тя каза, че Южна Африка може да спечели Световната купа с повече подкрепа и призова правителството да помогне на спонсорите да се включат.

„Това не е само нашият старши отбор, това са и нашите младежки отбори – няма спонсори.“

Освен заглавията на Световното първенство за жени, успехът в крикета T20 и домакинството на Световното първенство по нетбол засилиха профила на женския спорт в Южна Африка.

Но натрупването на футболистите беше помрачено от стачка за пари, която според Елис можеше да бъде избегната.

Това се оказа смущение за Южноафриканската футболна асоциация, която се кандидатира за домакин на следващото Световно първенство за жени, и беше уредено едва когато милиардерът Патрис Мотсепе, президент на Африканската футболна конфедерация, направи дарение на екипът.

В крайна сметка спорът не се оказа възпиращ фактор, тъй като Южна Африка проби нова почва.

„Мисля, че като група трябва да вдигнем високо главите си. Когато се класирахме за 16-финалите, цялата страна полудя и очаквам да полудеят, когато се върнем“, добави Елис.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР