Женските жаби се правят на мъртви, за да избегнат нежелан

...
Женските жаби се правят на мъртви, за да избегнат нежелан
Коментари Харесай

Женските жаби се правят на мъртви, за да избегнат нежелан ухажор

Женските жаби се вършат на мъртви, с цел да избегнат нежелателен любовник. Това демонстрира ново и извънредно проучване, оповестено в The Royal Society Publishing.

Всеки в приложенията за запознанства е заставен да създаде серия от тактики, с цел да се избави от неприятна среща. Според неотдавнашна обява в The Royal Society Publishing това държание не е присъщо единствено на човешките същества. Очевидно е, че женските типове жаби създават деликатно създадени тактики за излизане от среща за вечери, в които чифтосването е нежелано. Включително да се преструват на мъртви, с цел да избегнат колегата си.

Проучване на европейски жаби разкрива, че от време на време женските жаби се вършат на мъртви, с цел да избегнат нежелателен любовник.

В публикацията се цитират няколко изследвания, включващи жаби от цяла Европа.

Поведението евентуално е приспособено от съществуващите еволюционни ограничения, съгласно които жабите и другите земноводни го играят мъртви, с цел да избегнат хищници.

 

Женските жаби могат да бъдат кандидати за “Оскар ”

 

Подобно на доста човешки същества, жабите, участващи в проучването, се характеризират като “експлозивни размножители ”. Което значи, че прозорецът им за чифтосване е необикновено къс и подложен на огромна конкуренция. За женските европейски жаби това значи напор от мъжки ухажори. Понякога той може да стане много неизпълним, а от време на време даже физически рисков. Мъжките жаби могат да хващат и да се вкопчват в евентуалните партньорки. Понякога няколко мъжки могат да се вкопчат в една женска по едно и също време. Това води до събитие, известно като “брачно кълбо ”, което може да нарани или убие женската жаба според от тежестта и топлината на участващите мъжки жаби.

Като се има поради това, наподобява ясно, че всички можем да простим женските жаби за нежеланието за връзка. За да се престорят на мъртви и да избягат от хищните си мъжки ухажори, женските жаби се подлагат на забавен развой. Те сковават ставите си, изпъват необятно крайниците си и симулират признаци на гибел. Изследването демонстрира, че този способ за отбягване на сътрудник е доста ефикасен, макар че е следен единствено при няколко типа жаби.

Други форми на отбягване на чифтосването при жабите включват крещене с звук, който не разрешава да се приема контакт. А също и бързо въртене на място, с цел да се попречи на мъжките да се закачат за неподвижните им тела.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР