Жените в България взимат с 12,2 на сто по-ниски заплати

...
Жените в България взимат с 12,2 на сто по-ниски заплати
Коментари Харесай

Мъже срещу жени: Нежният пол взима с над 12% по-ниски заплати

Жените в България взимат с 12,2 на 100 по-ниски заплати от мъжете, демонстрират данните на Европейската статистическа работа. Или за всеки 1 лев от заплатата на мъжа, българките взимат 0,88 стотинки заплата.

Разликата в заплатите у нас е много по-малка от тази в Естония – над 20%, Австрия – 18,8 на 100 и Швейцария – 17,7%. Под 4% е разликата в заплатите на мъжете и дамите обаче в Румъния и Словения, а в Полша е 4,5 на 100, оповестява Pariteni.bg.

Жените в Европейския съюз не престават да печелят по-малко от мъжете, като междинната разлика в заплащането сред половете в Европейски Съюз е 13%. Това значи, че за всеки 1 евро, който печели мъж, дамата ще прави единствено 0,87 евро. Денят на равното възнаграждение отбелязва датата, която символизира какъв брой спомагателни дни би трябвало да работят дамите до края на годината, с цел да завоюват това, което мъжете са спечелили през същата година. Тази година Денят на равното възнаграждение се пада на 15 ноември, оповестява Европейската комисия.

Национален статистически институт: Средната брутна заплата в страната към този момент е над 2000 лв.

Преди този алегоричен ден Вера Йоурова, вицепрезидент по полезностите и прозрачността, и Хелена Дали, комисар по въпросите на равенството, споделиха:

„ Денят на равното възнаграждение ни припомня да продължим напъните си за унищожаване на разликата в заплащането сред половете. Равното възнаграждение за идентичен труд или труд с идентична стойност е един от основополагащите правила на Европейски Съюз. Той е заложен в Римския контракт от 1957 година

И въпреки всичко напредъкът в премахването на разликата в заплащането на дамите и мъжете е в застой тази година и е муден през годините. Това ни припомня, че половите стандарти не престават да засягат дамите и мъжете във всички сфери на живота, в това число на работното място, и че са нужни съответни дейности за използване на правилото за равно възнаграждение.

Комисията работи поредно за поощряване на равенството сред дамите и мъжете в Европейски Съюз. Този юни влезе в действие Директивата за бистрота на заплащането. Съгласно този нов закон чиновниците ще могат да упражняват правото си на равно възнаграждение за идентичен труд или труд с идентична стойност посредством право на информация за възнаграждение.

Тези, за които е открито, че са претърпели дискриминация при възнаграждение въз основа на пола, би трябвало да бъдат поправени за неплатен труд и да получат заслужено възнаграждение за това. Прозрачността е основна за реализирането на същинска смяна и това ново законодателство е значима стъпка в тази вярна посока. Прилагането на директивата от държавите-членки в този момент ще бъде от основно значение за използването на правилото на равно възнаграждение за всички жители на Европейски Съюз. “

Мерки

Правото на равно възнаграждение на дамите и мъжете за идентичен труд или труд с идентична стойност е основополагащ принцип на Европейския съюз след Договора от Рим през 1957 година Изискването за обезпечаване на равно възнаграждение е посочено в член 157 от Договор за функционирането на Европейския съюз и Европейски Съюз Директива по отношение на равните благоприятни условия и отнасяне на мъжете и дамите в заетостта и специалностите.

Президентът фон дер Лайен разгласи наложителните ограничения за бистрота на заплащането като един от нейните политически цели за тази Комисия. През юни 2019 година Съветът прикани Комисията да създаде съответни ограничения за увеличение на прозрачността на заплащането. През март 2020 година Комисията разгласява своята Стратегия за тъждество сред половете 2020-2025 година, определяща дейности за унищожаване на разликата в заплащането на дамите и мъжете, последвана няколко месеца по-късно от Плана за деяние 2021-2025 година по отношение на равенството сред половете и овластяването на дамите във външната активност.

Назначават ли дами на управителни позиции у нас

Директивата за бистрота на заплащането влезе в действие на 6 юни 2023 година Тя дефинира ясна рамка за използването на концепцията за „ работа с идентична стойност “ и критерии, които включват умения, старания, отговорност и условия на труд. Помага на служащите да разпознават и да се опълчват на дискриминирането, на която може да са жертви. Директивата също по този начин оказва помощ на работодателите да преценяват дали на процедура техните структури на възнаграждение дават отговор на правилото на равно възнаграждение. Държавите членки разполагат с три години, с цел да го транспонират в националното законодателство. Директивата ще подсигурява, че дамите и мъжете в Европейски Съюз получават еднообразно възнаграждение за идентичен труд. Европейската комисия има намерение да поддържа създаването на принадлежности и методологии за европейските работодатели за поправяне на всевъзможни неоправдани разлики в заплащането на пола. За тази цел Комисията отделя 6,1 милиона евро по програмата за жители, тъждество, права и полезности (CERV) в поддръжка на използването на Директивата за бистрота на заплащането в държавите-членки.

През декември 2022 година влезе в действие директивата, ориентирана към възстановяване на салдото сред половете в корпоративните бордове. Той се занимава с една от главните първопричини за разликата в заплащането на дамите и мъжете – по този начин нареченият „ стъклен таван “, породен от неналичието на бистрота при назначението на членове на управителните препоръки в фирмите. Директивата ще подсигурява, че назначенията на длъжности в борда са транспарантни и че претендентите за длъжности се правят оценка обективно въз основа на техните самостоятелни заслуги, без значение от пола.

През септември 2022 година Комисията показа Европейската тактика за грижи, с цел да обезпечи качествени, налични и налични услуги за грижи в целия Европейски съюз. Стратегията е съпроводена от две рекомендации за страните членки по отношение на преразглеждането на задачите от Барселона по отношение на образованието и грижите в ранна детска възраст и достъпа до налични висококачествени дълготрайни грижи.

Комисията също по този начин се занимава с незадоволителното посланичество на дамите на пазара на труда, като усъвършенства салдото сред професионалния и персоналния живот на работещите родители и полагащите грижи. Новата инструкция за салдото сред професионалния и персоналния живот влезе в действие на 2 август 2022 година

Предложението на Комисията по отношение на съответни минимални заплати за служащите, признато на 28 октомври 2020 година, поддържа равенството сред половете, като оказва помощ за унищожаване на разликата в заплащането на дамите и мъжете и за извеждане на дамите от бедността, защото повече дами, в сравнение с мъже, получават минимални заплати в Европа.

През март 2023 година Европейската комисия започва акция, противопоставяща се на половите стандарти.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР