Жените в България получават средно с 12,7% по-ниски заплати от

...
Жените в България получават средно с 12,7% по-ниски заплати от
Коментари Харесай

КНСБ: Повече от половината от жените пенсионери живеят в риск от бедност


Жените в България получават приблизително с 12,7% по-ниски заплати от мъжете, сочат най-новите данни за пандемичната 2020 година

Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на проведен от синдиката и Фондация „ Фридрих Еберт “ конгрес за равнопоставеността на половете по време на пандемията от ковид, предава Българска телеграфна агенция.

Разликата в заплащането води и до разлика в пенсиите и компенсациите. В пенсиите разликата приблизително за Европейски Съюз е към 30%, а в България е към 23,7%, като пенсията на дамите през 2020 година е по-ниска с близо 129 лв. от тази на мъжете, сподели заместник-директорът на Института по обществени и синдикални проучвания към КНСБ Виолета Иванова.

Според нея това води до изпадане в риск от беднотия и обществено изключване – 53% от дамите пенсионери живеят в риск от беднотия и обществено изключване. Заетостта на мъжете в интервала господства в две от трите най-високо платени стопански действия, а разликите в заплащането се резервират на високи равнища, оповестяват още от КНСБ.

Заетостта на дамите доминира в две от трите най-ниско платени стопански действия, освен това с по-ниска работна залата от тази на мъжете - " Хотелиерство и ресторантьорство ", както и " Култура, спорт и забавление ".

Там, където господства женската претовареност, като „ Хотелиерство и ресторантьорство “, още веднъж заплатата на дамите е по-ниска от тази на мъжете – с 246 лв.. В бранш „ Професионална активност и научни проучвания “ с 634 лв. е по-ниска работната заплата на дамите от тази на мъжете, а наетите в този бранш дами са към 60%. 

Според Виолета Иванова неефективното търсене на решения по тези проблеми води до феминизиране на бедността и загуба за стопанската система, както от нарастване на разноските на обществените фондове, по този начин и от пропуснати изгоди от неефективното потребление на трудовия капацитет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР