Жените печелят около 14 процента по-малко от мъжете в ЕС,

...
Жените печелят около 14 процента по-малко от мъжете в ЕС,
Коментари Харесай

Жените в Хърватия получават със 7000 куни годишно по-малко от мъжете

Жените печелят към 14 % по-малко от мъжете в Европейски Съюз, което значи, че работят гратис съвсем два месеца в годината, до момента в който в Хърватия разликата сред половете в заплатите е съвсем 7000 куни годишно и това надлежно се отразява на пенсиите, сигнализира през днешния ден Форумът на дамите на Социалдемократическата партия във връзка Европейския ден на равното възнаграждение, заяви ХИНА.

Средната месечна чиста заплата, изплатена през второто тримесечие на тази година в Хърватия, е 7919 куни за мъжете (2052 лева) и 7337 куни за дамите (1901 лева), което значи, че дамите печелят с 582 куни по-малко на месец. Те получават 6984 куни по-малко от мъжете на годишна база, съобщи Българска телеграфна агенция.

Затова дамите алегорично стопират да получават заплата през ноември и до края на годината, т.е. съвсем два месеца работят гратис, показват от Форума на дамите.

Жените получават по-ниско възнаграждение без значение от бранша, в който работят, като това се случва еднообразно на най-ниските позиции в секторите на услугите, опазването на здравето или обществените грижи, както и на позиции, изискващи висше обучение.

Жените получават по-малко възнаграждение за работа с идентична стойност на всички места по света, както и в Хърватия, и по-често поемат отговорност за фамилните и домакинските отговорности. Разликата в заплащането поражда точно заради грижите за деца и по-възрастни членове на фамилията, защото това води до чести спирания на кариерата, което се отразява и на размера на заплатите.

Трудът е сфера, в която дамите са дискриминирани във всички сегменти – несигурни краткотрайни работни места, по-ниски заплати за труд със същата стойност, мъчно придвижване, тормоз на работното място. От Форума на дамите са застъпват за данъчни облекчения за работодатели, които назначават дами на по-високи или управителни длъжности и за цялостна смяна в парадигмата на работа на дамите заради тяхната натовареност на работа и вкъщи. Това не е единствено въпрос на икономическо подсилване, само че и на обществена правдивост, която изравнява дамите и мъжете във всички аспекти на живота, обявиха от Форума на дамите на СДП.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР