Жените, лекувани от безплодие, имат по-висок риск от инсулт -

...
Жените, лекувани от безплодие, имат по-висок риск от инсулт -
Коментари Харесай

Жените, лекувани от безплодие, с по-висок риск от инсулт първата година след раждането

Жените, лекувани от неплодородие, имат по-висок риск от инсулт - по-голям % са били приети в болница заради инсулт в границите на една година след раждането, в сравнение с тези, които са забременели по натурален метод. Констатациите идват от ново ретроспективно проучване на повече от 31 милиона бременни жени в Съединени американски щати на възраст от 15 до 54 години, извършено от откриватели от здравното учебно заведение Rutgers Robert Wood Johnson в Ню Джърси.

Конкретните данни сочат, че бременните, лекувани от неплодородие, са с 66% по-голяма възможност (засягащи 8 на 100 000 бременни) да бъдат приети в болница за инсулт в границите на 12 месеца след раждането спрямо тези, които са родили след непринудено забременяване.

Инсултът е една от водещите аргументи за майчина смъртност в Съединените щати. Според откривателите рискът от евентуално животозастрашаващ хеморагичен инсулт (кървене в мозъка) е повече от два пъти по-висок при лекувани от неплодородие. Докато рискът от исхемичен инсулт (кръвен съсирек в мозъка), който е доста по-чест от хеморагичния, е с към 55% по-висок.  “Поразително е, че увеличението на риска е очевидно още през първите
30 дни след раждането, което акцентира нуждата от ранно и дълготрайно следене в тази популация ”, пишат създателите на проучването.

Констатациите са изключително значими, защото съвсем 6 % от всички смъртни случаи, свързани с бременност в Съединените щати, са резултат от инсулт.
Въпреки това хоспитализациите за инсулт след бременност към момента са относително редки - 37 на 100 000 за лекуваните от неплодородие и 29 на 100 000 души за тези, които не са получили лекуване за неплодородие.
Сега напъните на откривателите са ориентирани към уточнение на аргументите за инсултите.

“Допуска се, че е допустимо някои от тези пациентки да са имали предшестващи високорискови положения като хипертония преди бременността, диабет или затлъстяване - това са все рискови фактори за инсулт. Освен това е допустимо групата, минала репродуктивно лекуване, да е била група с по-висок сърдечносъдов риск първоначално, защото напредналата възраст на майката подготвя пациентите да развият някои от тези положения по време на бременност ”, споделя доктор Алекс Робълс от Центъра за плодовитост на Колумбийския университет в Ню Йорк и успокоява хората да не се тревожат.

“За нас изследването е безапелационно, тъй като считаме, че нарасналите равнища на естроген са рисков фактор за инсулт, и знаем, че инвитро оплождането по принцип предизвиква нараснал съдов риск по време на бременност ”, сподели и доктор Сахар Вертхаймер, репродуктивен ендокринолог в HRC Fertility в Южна Калифорния. “Въпреки това, да се направи заключението, че лекуването на безплодието предизвиква инсулти, а не че може би дамите с неплодородие са предразположени към инсулти заради същите съществени аргументи като тяхното неплодородие, е рисково умозаключение.
Например не видях фамилна история, включена в базовата демография ”, продължава тя.

Вертхаймер също по този начин обръща внимание, че изследването не прави разлика сред другите типове лекуване на неплодородие и затова не може да се дефинират относителните опасности на всеки от тях.

Тя също по този начин означи, че безспорните опасности, докладвани в изследването, към момента са дребни, тъй че не би трябвало да обезсърчават родителите, решени на инвитро. “Хората би трябвало да са наясно с нарасналите опасности от изкуственото оплождане като цяло, в това число малко по-високите опасности за бременността - сподели Вертхаймер. - Но всичко в медицината е риск против изгода. Репродуктивното лекуване разрешава на двойки с неплодородие да имат най-удивителните резултати, изменящи живота. ”
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР