Жените имат придобит талант да си усложняват живота. Но ако

...
Жените имат придобит талант да си усложняват живота. Но ако
Коментари Харесай

Най-добрите изобретения на женския ум

Жените имат добит гений да си усложняват живота. Но в случай че интуитивно се доверят на мъдрата си природа, очаквайте чудеса. Някои от техните изумителни творения дават мощен подтик на техническия напредък, който инцидентно е в мъжки жанр. Какво са изобретили женските мозъци и ръце, четете в идващите редове.

 Мери Андерсън (1866 ~ 1953)

Чистачки за кола
Първите чистачки за коли са сътворени от Мери Андерсън през 1903 година. На нея й дожаляло за водачите, на които се налагало в най-големите студове и дъждове да излизат на открито и да чистят снега от стъклото.

Розово шампанско
През 1808 година Барб – Никол Клико, изстрелва сходно на запушалка шампанско своята революционна технологията ремуаж. С нея амбициозната снаха на видния френски винопроизводител Филип Клико – Муирон, трансформира мътното шампанско в пиво с кристална грациозност. Тайната на мисис Клико е елементарна – дупки по рафтовете, където бутилките се слагат под необикновен надолнище и ежедневно променяне на ъгъла на тяхното състояние. Така по натурален път утайката се натрупвала в гърлото на бутилката. После замразявали гърлото, извличали утайката и виното ставало напълно транспарантно. Наздраве!

Циркуляр
Тъкачката от Масачузетс Табита Бебит трайно улеснила някои мъжки занимания. Докато следила по какъв начин нейните събратя се мъчат да разрежат греда чрез специфичен трион с две дръжки, Бебит решила, че това е чиста загуба на сила и основала първообраз на циркулярен трион, който по-късно почнал да се употребява в дърводобивната индустрия. Тя измислила триона с кръгови остриета, при който всяко придвижване имало смисъл. Безкрайно признателни, хората от общината не дали на Бебит патент за изобретението й. Годината е 1810-а.

Месни консерви
През 1873 година на международното ревю във Виена рускинята Надежда Кожина показва по какъв начин може да се преживее люта съветска зима с помощта на чудесно приготвени и добре запечатани месни консерви. За хуманната си заслуга Надежда получава орден.

 Джозефин Кокрейн (1839 ~ 1913)

Съдомиялна машина
Безценен фамилен порцелан от XVIII век, унищожен от некадърните ръце на прислугата, насочил бързата мисъл на собственичката му Джозефин Кокрейн в нова посока. Съпруга на богат политик и сензитивна естетка, тя основала машина, която единствено чисти, а не чупи чиниите. Това се случва през 1886 година Машината можела да мие до 200 чинии за 2 минути и се трансформирала в шлагер на панаира в Чикаго през 1893 година Първата електрическа съдомиялна се появила през 1912-а, а автоматизираната й приятелка – през 1940 година, когато потребното откритие било публично прието за нужна движимост в семейството.

Сутиен
Този поддържащ подробност в дамския дрешник е патентован от Ермини Кадол във Франция през 1889 година В своето ателие за корсети госпожа Кадол основала произведение, което получава позитивното наименование " le Bien-Etre " – в превод благоденствие. Чашките на това бюстие се поддържали от две сатенени ленти, а откъм гърба нежната структура била прикрепена за корсета.

Снегопочистваща машина
Чистотата би трябвало да е на всички места – освен в дома, само че и на улицата. Така решила чевръстата секретарка Синтия Уестовър и измислила прапрапосетримата на актуалната машина за разчистване на снега по улиците. Годината е 1892-а.

Филтър за кафе
През 1908-а Мелита Бенц прави живота на кафеджиите още по-приятен. Дрезденската стопанка изобретява система за пречистване на кафе, като пробива дупки в тенекия и поставя вътре попивателна хартия от тетрадка на сина си. По-късно нейният брачен партньор основава концерна " Мелита ", който създава едноименните филтри за кафе. Успешен фамилен бизнес с мирис на кафе и шепот на пари.

Ауспух
Навярно с почит към околната среда и тишината, през 1917 година Долорес Джоунс основава автентичен акустичен филтър. Така, по теоретичен път невъобразимият звук на автомобилния мотор е пратен в подреден шумозаглушител.

Бебешки пелени
През 1917 година изтощената майка и стопанка Марион Донован седнала на шевната машина с твърдото разбиране, че твори в името на всички изтощени майки. Търсеният резултат бил пелени с водонепроницаема подплата, сполучливо осъществен след няколко опита. За разлика от пелените по това време, тези на Марион с изключение на практични били нежни към кожата на децата.

Шоколадови сладки
Докато приготвяла сладки по класическа рецепта през 30-те години на предишния век, Рут Уейкфийлд си разрешила самоуверен опит – разтопила шоколад и го добавила в тестото. Полученият резултат се усладил на хиляди жители, а малко по-късно съобразителната Рут вкарала шоколадовият си патент в серийно произвеждане.

 Хеди Ламар (1914 ~ 2000)

Wi-Fi
Еврейската актриса Хеди Ламар се снабдява със скандална популярност след присъединяване си във филм на чехословашки режисьор, където за първи път в историята на киното е показана сцена с прям полов темперамент. Хитлер я назовава " зложелател на Третият райх ", а римският папа Пий XII приканва положителните католици да не гледат кино лентата. Но актьорството се оказва единствено част от многото гении на мис Ламар. През 1941 година тя патентова концепцията си, наречена " фреквенси хопинг ", която през днешния ден е в основата на модерната мобилна телевизионна техника, на безжичните телефони, локалното разпространяване на телевизионни стратегии, и се употребява даже в сателитната отбранителна техника на Съединени американски щати.

Бронежилетка
През 1965-а доктор Стефания Кволек основала синтетичния материал кевлар, от чиито впечатляващи качества се възползвала компанията " Дюпон ", която откупила лиценза за производството му. Влакната от този материал имат 5 пъти по-голяма издръжливост от стоманата – качество, което се употребява в производството на бронирани жилетки и характерни работни дрехи, в производството на коли и военна техника.

Силикон
Скулпторката Патрисия Билингс си слага задача да сътвори такава циментова добавка, която да предотврати нейните творения от съсипия. Експериментирайки настойчиво дълги години, през 1970-а тя най-накрая постигнала заветната цел, изобретявайки нерушима съставна част. В процеса на работа Патрисия открила, че новото й изобретение има още скъпи качества, тъй като е стабилно и на огън.

Астролабия
Красива жена, която владее математиката, астрономията и философията. През 370 година прочие Хр., Хипатия Александрийска погледнала към звездите по нов метод, като изобретила апарат за премерване координатите на небесните тела. " Всичко в теб, о, Хипатия, е небесно – и делата, и хубостта, и думите, и чистата като звезда мъдра светлина " – възхвалил я завинаги александрийският стихотворец Паладий.

Източник: jenatadnes.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР