Жени в Иран демонстрират по различни начини, че не са

...
Жени в Иран демонстрират по различни начини, че не са
Коментари Харесай

Жени в Иран се обявяват срещу задължителното покриване на главата

Жени в Иран показват по разнообразни способи, че не са съгласни със закона в страната, който ги задължава да покриват главите си.

Иранка, която обществено махна покривалото си в символ на митинг против закона, е получила присъда от две години затвор, предава Би Би Си. Жената е приета за отговорна в " подстрекателство на морална деградация ". Тя е наказана в столицата Техеран и ще остане зад решетките три месеца без право на освобождение. След това евентуално ще бъде пусната, без да излежи присъдата си от 21 месеца.

В отговор на случая локален прокурор разяснява, че тя " има потребност от здравно лекуване " и би трябвало и да бъде прегледана от психиатър. 

Случаят следва десетки сходни арести на дами в Иран през последните седмици, арестувани поради противоречие със срещу строгия закон за покриване на главата в ислямската република. По-голямата част от дамите са освободени без да им бъдат повдигнати обвинявания.  

През декември бяха публикувани фотоси на жена, застанала без шал върху главата си на оживена улица. Тя се трансформира в лицето на митинги в страната. Жената беше арестувана и по-късно освободена. Снимката й обаче бе многократно споделяна в обществените мрежи и обвързвана с акцията " Бяла сряда ", в която дами в Иран носят бяло в символ на митинг против строгата политика за покриване. 

От Иранската гражданска война насам през 1979 година дамите в Иран са задължени да покриват главите си според ислямския закон за невзискателност. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР