Жената трябва да вдъхновява мъжа да работи? Навярно сте чували, че

...
Жената трябва да вдъхновява мъжа да работи?
Навярно сте чували, че
Коментари Харесай

Жената е безсилна да вдъхнови мъжът, ако той не иска

Жената би трябвало да въодушевява мъжа да работи?

Навярно сте чували, че дамата би трябвало да въодушевява мъжа да работи. Да бе, по какъв начин ли пък не. Понякога по този начин приказват, видите ли че в случай че мъжът заработва малко, то отговорна е жена му – виж ти каква негодница.

Не! Проблемът не е в дамата!

Цялата тази теза е безумна и нездравословна. С тази публикация желая да покажа дълбочината на това безумство.

Защо мъжът не заработва

И мъжете, и дамите не заработват по две аргументи – не умеят или не желаят.

Не умеят да намират клиенти, да водят договаряния, да извършват отговорностите си както би трябвало, да работят в по-сложни условия, да усвояват ново съоръжение, да пътуват до там, където заплащат повече и така нататък

Не желаят да намират клиенти, да водят договаряния, да извършват отговорностите си както би трябвало, да работят в по-сложни условия, да усвояват ново съоръжение, да пътуват до там, където заплащат повече и така нататък

Това са и всички аргументи.

Разбира се, може още да се каже, че човек не може. Но в случай че се вгледаме, то всяко „ не може “ в последна сметка се трансформира в „ не умее “ или в „ не желае “. Да кажем, че ето в страната има тежка икономическа обстановка. Може, да вземем за пример, да се продават опиати и да се заработва обичайно, само че човек не прави това. Не може? Не, несъмнено. Не желае (и това е почтено за уважение).

Така че мъжът (както и всеки различен човек) не заработва всичко на всичко по две аргументи – не умее или не желае.

Сега, знаейки това, дайте да забележим по какъв начин тезата „ дамата въодушевява мъжа да работи “ ще издържи на срещата с действителността.

Вдъхновението е неефикасно

Не всички знаят, само че вдъхновението не работи. Законът на Йеркс – Додсън споделя доста тъкмо – високата мотивация е нездравословна за комплицирана активност. Колкото е по-сложна работата, толкоз по-ниска би трябвало да е оптималната мотивация.

Заработването на пари е комплицирана работа, тук не са нужни мотивация и ентусиазъм или огън в очите. Тук е нужна подготовка и дисциплинираност. И малко шанс.

Жената може въодушевява колкото си желае, само че в случай че мъжът не умее да работи, то вдъхновението единствено ще утежнява обстановката – мъжът ще се пробва, няма да му се получава (просто тъй като не умее) и ще вдигне ръце.

Така че не би трябвало да се въодушевяват дейности, които човек не може да извършва.

Може, несъмнено, да се подтиква човек да се учи, само че първо, да се учиш не значи към момента да заработваш. И второ, ученето е също комплицирана активност и тук законът на Йеркс-Додсън е изцяло използван.

Така че, в случай че мъжът не умее, дамата няма да успее да го въодушеви.

Преди всичко обстановката оказва въздействие

Социалните психолози доста деликатно учат въздействието на хората един върху различен. И главният извод е, че най-вече от всичко оказва въздействие обстановката. Тоест с цел да се повлияе върху другия човек, би трябвало първо да се промени обстановката, в която той се намира.

И по тази причина още веднъж повтаряме – дамата е безсилна да въодушеви мъжът, в случай че той не желае. Уговорки, тласкане, подмилкване, подхвърляне и други такива сходни няма да сработят. Просто обстановката е същата.

Друг е въпросът, когато обстановката се промени – да вземем за пример роди се дете. Неведнъж съм се сблъсквал със обстановка, когато раждането на дете е довеждало до осезателен растеж на заплатата на мъжа.

Защо? Защото детето изисква разноски. А за разноските са нужни пари. И не щеш ли мъжът стартира да работи повече и да заработва повече. Един мой прочут началник в отдел „ Продажби “ ми е казвал:

Много се веселя, когато моите момчета се женят – значи ще има или ипотека, или дете, а най-добре и двете. Тогава те, най-сетне, стартират да работят по този начин както би трябвало.

Ситуацията подбужда мъжа да работи повече, само че не споделяме, че детето е въодушевило мъжа, нали?

Работата не е във вдъхновението, а в това, че мъжът гледа детето и схваща, че е належащо да заработва повече. Разбира и стартира да заработва повече.

Вярно, че има и такива, които гледат и не схващат. И не заработват.

Ведра и безвредна среда

Добре де, ще каже някой, белким от всичко това следва, че дамата въобще не въздейства на мъжа да заработва повече? Нима някой ще желае да заработва за този, който изхарчва всичко и го тормози?

Хващате се за казуса откъм неверната страна – ще ви отговоря аз.

Безусловно, в връзките е доста значима ведрата и безвредна конюнктура. Много пъти съм писал за това и счита да пиша още повече. Безопасната и ведра среда е доста приятна, никой не спори за това.

Само че за тази среда не е виновна единствено дамата. Тази среда се основава от двамата съпрузи. Подчертавам – от двамата. Наивно е да се приказва единствено за дамата, че е виновна за психическото положение на фамилията.

Двамата се въодушевяват взаимно. Възхищението от другия е належащо изискване в връзките и за това съм писал доста и в детайли. Не би трябвало да се подчертава единствено върху единия.

Задача и на двамата съпрузи (ако, несъмнено, желаят благополучен брак) е непрекъснато да се възхищават, въодушевяват, прегръщат, поддържат, изслушват, оказват помощ и по този начин нататък и тем сходни.

Забележете – и двамата, а освен дамата.

Заучена беззащитност

Е добре, ще ми възразят някои, а какво дамата не може ли да унищожи желанието на мъжа да заработва?

Тук съм склонен – теоретично, несъмнено, може. На доктрина.

Ако непрекъснато упреква, ругае, претендира, унижава и всичко в този дух, може да образува в индивида заучена беззащитност (особено пасивно положение на организма, намерено през 1967 година от Мартин Селигман).

Но безусловно същото може да направи мъжът във връзка с жена си.

И всичко това води до плоскостта на разрушение на безвредната и ведра среда, за която писах нагоре, а не до плоскостта за заработване на пари.

А основаването на ведра конюнктура е работа и на двамата, а освен на дамата.

Каква е вредата?

Сега ще разберем за какво е нездравословна тезата „ дамата въодушевява мъжът да заработва “.

Първо, нездравословна е с прехвърлянето на отговорността. Оказва се, че дамата е виновна, а мъжът – изцяло безконтролен.

Така че дамата се втурва в изцяло безнадеждна идея и усеща изтощение и виновност, а мъжът се оказва светена вода ненапита, а може даже и да упреква дамата, че видиш ли „ ти не се стараеш и всичко това е поради теб “.

Второ, тази теза е ориентирана в неверна посока за смяна.Парите се появяват в резултат на работа, а не на ентусиазъм. За да заработиш повече, би трябвало да мислиш и да правиш (няма да навреди и малко късмет).

Но мъжът, омаян от тезата за дамата и вдъхновението, вместо да мисли и да прави нещо, чака по кое време жена му ще го въодушеви. Той би трябвало да се замисли, да се огледа и реши къде и по какъв начин се заработва повече, а след това да намерения по какъв начин да попадне на такова място.

Например, той работи като програмист и вижда, че повече получават тези, които са усвоили някакъв език за програмиране. Изводът? Върви и го научи, повишавай си квалификацията. Къде е тук вдъхновението? Тук би трябвало да се мисли и работи.

Трето, тази теза изкарва мъжа безволево животно, което единствено за себе си не коства нищо(това в действителност намирисва на сексизъм). А в това време мъжът, колкото и да е необичайно, е изцяло кадърен индивид, който може и самичък интензивно да работи и да съумява.

Да, постоянно, на мъжът му е належащо по-малко (един мой добър другар ми беше споделил, че той можел да преживее и с 200 $, повече не му трябвало, само че желал жена му да можела да си разреши някои неща, в това число и да не работи).

Но – обърнете внимание – той говореше точно за желанието си да печели поради жена си. Не за ентусиазъм, а за предпочитание. Тоест, той желае да печели поради нея. Това е предпочитание, а не нейна заслуга. Все отново мъжът не е скот.

И също така, не на всички мъже им би трябвало по-малко, в сравнение с дамите.

Така че тази теза е нездравословна, доста нездравословна.

Какво да се прави?

Жените не би трябвало да се поддават на тези провокации и да не поемат непотребна отговорност.

Мъжете да не се поддават на изкушението да трансферират цялата отговорност върху дамите, а да се ангажират с живота си сами.

Заедно те би трябвало да основават безвредна и отзивчива среда, с цел да може в брака да бъде удобно и на двамата.

Така че, тезата „ дамата въодушевява мъжа да заработва “ е нездравословна и искрено безумна. Следването й вреди и на дамите, и на мъжете.

Да, значимо е да се основава добра среда в брака, само че парите се появяват с помощта на работа с глава на раменете, а не с помощта на ентусиазъм.

Автор: Павел Зигмантович

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР