Жена с тежък масивен инфаркт и причинено от него разкъсване

...
Жена с тежък масивен инфаркт и причинено от него разкъсване
Коментари Харесай

Спасиха 78-годишна жена с масивен инфаркт

Жена с тежък солиден инфаркт и породено от него скъсване в междукамерната бариера на сърцето беше избавена от мултидисциплинарен екип. Той е воден от инвазивния кардиолог проф. Иво Петров в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център.

На признатата по неотложност пациентка неотложно е направена перкутанна реваскулизация на запушената артерия, отговорна за инфаркта. Поставена е и специфична помпа (контрапулсатор), която да подкрепя изпомпването на кръвта от сърцето. Но заради некроза на тъканта, в пространството сред дясната и лявата камера се образува скъсване с размер 8 мм. Подобен междукамерен недостатък е несъответстващ с живота, защото внезапно утежнява кръвообращението в белия дроб и затруднява цялата кръвна циркулация сред сърце и бял дроб. А крайният резултат е тежка сърдечна непълнота и прогресиращо положение с съдбовен край.

Сложната безкръвна процедура за премахване на руптурата беше осъществена от мултидисциплинарен екип – анестизиолог, ехографист и инвазивен кардиолог, под ренгенографски и ехографски надзор през хранопровода. С напълно перкутанен достъп през артерията на ръката и вената на шията екипът на проф. Петров съумява да вгради дребно устройство (оклудер) и да затвори раздраната тъкан сред камерите.

„ Въпреки че класическото решение при такива клинични случаи е откритата хирургия, екипът ни имаше опция да избира лечебни варианти и реши да приложи ендоваскуларно лекуване. Сама по себе си, интервенцията е животоспасяваща и извънредно щадяща. Подобни безкръвни процедури у нас се вършат релативно рядко, тъй като изискват доста огромна точност и експертиза от страна оператора. До момента в България са вградени не повече от 5 сходни дивайса за поправяне на междукамерен недостатък след инфаркт. Повечето пациенти се пренасочват за открита хирургия, тъй като при ендоваскуларната терапия има доста тънки моменти и провокации от анатомична и техническа позиция. И защото тъканта, там където се е образувало разкъсването, не е безусловно здрава и извънредно уязвима, постоянно съществува прочут риск по време на интервенцията тя да бъде раздрана и руптурата да се усили. Затова сме извънредно щастливи, че успяхме да закрепим устройството на точното място и да компенсираме пробива “, изясни инвазивният кардиолог проф. Иво Петров.

На четвъртия ден от процедурата пациентката е в доста усъвършенствано положение, в развой на рехабилитация и се приготвя за изписване. А от функционална позиция дефектът на междукамерната бариера е изцяло липсващ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР