Жена, погребана преди повече от 2400 години в днешния северозападен

...
Жена, погребана преди повече от 2400 години в днешния северозападен
Коментари Харесай

В Китай откриха най-старото седло за езда в света

Жена, заровена преди повече от 2400 години в днешния северозападен Китай, препусна в теоретичен задгробен живот върху най-ранното седло за конна езда, намерено в света.


Находката е датирана с радиоактивен въглерод. Добре непокътнатото, меко седло, евентуално е ушито в интервала от 727 година пр.н.е. до 396 пр.н.е.

Седлото е по-старо от всички сходни находки, изследвани до момента.

То е открито в гробницата Янгхай в Китай.

Учените са смаяни от прецизните шевове на седлото, които разкриват сръчността на тогавашните съвременници. Въпреки елементарния си дизайн, седлото Yanghai е създадено от експерт, осведомен освен с направата на игли и кожи, само че и с конната езда и анатомията на коня и ездача.

Седлото съставлява две криловидни кожи, зашити дружно, с цел да образуват седалка, разграничена от дълга, тясна линия кожа, която се слага върху гърба на коня. Заоблени части кожа, прикрепени към предната и задната част на частите с форма на крило, оказват помощ на ездачите да яздят прави, и да се издигнат, когато стрелят с лък.

Кога и къде хората са почнали да яздят коне и да употребяват седла към момента не е изцяло ясно. Пастирите от Ямная, живеещи в региона на модерна Румъния, България и Унгария, може да са яздили кон още преди към 5000 години. Древни творби на изкуството от преди към 4800 години в Месопотамия демонстрират коне, яздени без седла, споделя Вертман.

В Янгхай, където са разкопани 531 гробници, откривателите са разкрили камшици, юзди и други предмети, свързани с конната езда, които датират отпреди към 3300 години. Разкопките в Янхай също са разкрили и най-стария прочут чифт панталони, носени от ездач преди към 3000 години. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР