Жена от Тексас, помогнала да се скрие тялото на американския войник Ванеса Гилен, е осъдена на 30 години затвор

...
ОСТИН, Тексас (AP) — Жена от Тексас беше осъдена в
Коментари Харесай

ОСТИН, Тексас (AP) — Жена от Тексас беше осъдена в понеделник на 30 години затвор за подпомагане при изхвърлянето на тялото на американски войник , чието убийство през 2020 г. предизвика движение на жени, които говорят открито за сексуалното насилие в армията, и доведе до промени в начина, по който могат да го докладват.

Сесили Агилар е единственият заподозрян, арестуван за смъртта на Ванеса Гилен, която е убит във Форт Кавазос, известен преди като Форт Худ, близо до Килин, Тексас. Агилар беше на 24 години, когато се призна за виновна през ноември във федерален съд в Уако, Тексас, по едно обвинение за съучастие в постфактум убийство и три обвинения за даване на неверни показания, според прокуратурата на САЩ. Присъдата дойде след часове свидетелски показания от адвокати, експерти и семейството на Гилен.

Агилар е помогнал на гаджето си Army Spc. Арън Робинсън, 20-годишен от Калумет Сити, Илинойс, при разчленяването и изхвърлянето на тялото на Гилен в селски, горист район в Килин, според федералните и щатските власти. Робинсън почина от самоубийство на 1 юли 2020 г., в деня, в който бяха открити останките на Гилен.

„Най-накрая приключихме този случай“, каза адвокат Натали Хавам, която представлява семейството на Гилен.

Гилен беше обявена за изчезнала през април 2020 г., когато семейството й каза, че не са я чували необичайно много време, след като е била извикана за смяна в оръжейната стая на военната база.

Според наказателна жалба, Агилар каза, че тя и Робинсън – когото властите обвиняват, че е пребил Гилен до смърт в базата – са се отървали от тялото й, като са го осакатили и са скрили останките в близките гори.

Две седмици след като тялото на Гилен е намерено , Агилар се пледира за невинен по обвинения в заговор. По-късно съдия отхвърли опита на нейния правен екип да изхвърли нейните признания, тъй като тя каза, че не са й били прочетени правата й на Миранда по време на вземането на показанията й.

Семейството на Гилен каза, че смята, че е била сексуално тормозена по време на престоя си във военната база в Тексас. Докато представители на армията казаха, че не вярват, че Робинсън е тормозил Гилен, те признаха в доклад година по-късно, че Гилен е била тормозена от друг войник в базата.

След смъртта на Гилен твърденията на семейството й, че е била тормозена и нападнат в базата в Тексас, предизвикаха движение в социалните медии на бивши и активни военнослужещи, които споделиха своя опит във военни бази в цялата страна, използвайки хаштага #IAmVanessaGuillen.

Тогавашни САЩ. Секретарят на армията Райън Маккарти каза по време на посещение в базата в Тексас, че има един от най-високите проценти на убийства, сексуални посегателства и тормоз в армията, като по-късно добави, че моделите на насилие са пряк резултат от „провали на ръководството.“

Щатските и федералните законодатели приеха законодателство през 2021 г. в чест на Гилен, което премахва някои правомощия от командирите и дава на оцелелите повече възможности да докладват за насилие и тормоз. Служители на армията наказаха дисциплинарно 21 офицери и подофицери във връзка със смъртта на Гилен.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР