Жена е била системно насилвана физически от втория си мъж.

...
Жена е била системно насилвана физически от втория си мъж.
Коментари Харесай

Епидемия от домашно насилие под тепетата по време на изолацията

Жена е била редовно насилвана физически от втория си мъж. Стигнало се  даже на тежки контузии и изтребване на зъби. Примерът за следващия случай на домашно принуждение бе показан от фондация „ Джендър други възможности ”. На конференция бе показан новият проект „ Програми за предварителна защита и превъзмогване на домашното принуждение “, финансиран от Министерство на правораздаването. 

По думите на специалистите по време на епидемиологичната конюнктура е регистриран взрив на домашното принуждение, както и растежа на делата за бракоразвод.

„ Средно на месец имаме по 20 – 30 съвещания с лица, потърпевши от домашно принуждение. Това, което се случи беше взрив на случаите. Достигнахме до 60 случая на месец, от април до днешна дата. Най-голям бе пикът, когато бяха разхлабени ограниченията и започнахме физически да работим. Имаме доста тежки проблеми. Имаме обстановки, при които влошени връзки са прераснали в съществени физически спорове. Имаме и доста висок растеж на разводи. Някои от тях са стигнали и до наказателни производства ”, това описа юрист Милена Кадиева, шеф на фондация „ Джендър други възможности ” .

Поредната жертва на домашно принуждение е пловдивчанка. Жената живее с 9-годишния си наследник. Тя е разведена. След раздялата с мъжа си, пловдивчанката продължава напред. Намира си половинка и вземат решение да живеят дружно.

Всичко е било обикновено, даже мъжът приел детето като свое. След две години обаче, представителят на мощният пол почнал да приема обилни количество алкохол. Той е станал нападателен, а след всяка чашка се превръщал в страшилище.

Това ставало всекидневие. От вратата той започвал да крещи, да наскърбява половинката си, да я унижава и да я назовава с разнообразни нецензурни прилагателни. Мъжът даже събуждал детето, с цел да може то да вижда и чува всичко.

През ден дамата е била грубо пребивана. Тя даже се е обръщала към лекари, посещавайки Спешно поделение. Стигало се е даже до разтърсване на мозъка.

Жената обаче извънредно доста е обичала насилника си и го е търпяла повече от година. След всеки побой, той съжалявал и казвал, че ще се промени.

След следващия побой, дамата е била с избит зъб. Мъжът я хванал за главата и й я забил в стената. Тогава пловдивчанката взема решение да постави завършек на пъкъла, в който живее.

Жената моли половинката си да се изнесе. Той го прави, само че тормозът не секнал. Всеки ден насилникът преследвал жертвата си. Една вечер той я приклещил във входа на жилищната постройка, пребил я и я заплашил, че ще случи нещо с детето й. Пловдивчанката се обърнала към фондация „ Джендър други възможности ” , подава сигнали и до полицията.

От неправителствената организация са съдействали на жертвата на принуждение с адвокати. Първоначално тя се е страхувала да заведе дело, с претекста, че насилникът още веднъж ще я откри, ще откри и детето й и ще им посегне.

След дълга битка обаче, въпросът влиза в правосъдна зала. Извадено е разпореждане за незабавна отбрана.

От фондацията показаха и един плашещ факт. По време на обществената изолираност са получавали в пъти повече позвънявания от възрастни хора, станали жертва на принуждение от личните си деца. Причините били сложни, само че най-чести са били имотни разногласия, приложимост на алкохол и опиати или други битовизми.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР