Желязото играе важна роля в живота на почти всички организми. В

...
Желязото играе важна роля в живота на почти всички организми.
В
Коментари Харесай

Кои храни са богати на желязо?

Желязото играе значима роля в живота на съвсем всички организми.

В тялото на индивида желязото постъпва посредством храната. Оказва се, че най-богати на скъпата съставна част са черният дроб, месото, яйцата, бобовите култури, хлябът и грисът.

От групата на зеленчуците най-високо наличие на желязо има в зелето и цвеклото. В рибата също има доста желязо.

Спанакът също съдържа избрани количества желязо. В състава на растението обаче има субстанции, които пречат на пълноценното асимилиране. Ето за какво диетолозите предлагат спанакът да се сервира с месо или риба. По този метод по този начин наречените олигоелементи (които са към 60 на брой, сред които желязо, мед, цинк, селен, никел и др.) се усвояват вярно от организма.

Интересен факт е, че легендата, че спанакът съдържа доста желязо, се ражда след печатна неточност. При разказване резултатите от направено през 1870 година немско проучване на наличието на желязо в разнообразни храни, десетичната запетая в цената за спанака била отместена по неточност надясно, като в следствие била оповестена 10 пъти по-висока стойност.

 Спанак

Грешката била поправена чак през 1937 година, само че посредством пресата и филмите за „ Попай Моряка “ в всеобщото схващане към този момент се бил утвърдил митът за богатия на желязо спанак, настояват учени от медицински университет в Индиана, Съединени американски щати.

Потребността на човек от желязо на 1 kg тегло е: за деца — 0.6 mg, за възрастни — 0.1 mg и за бременни — 0.3 mg на денонощие.

Като предписание, желязото, което одобряваме с храната, е изцяло задоволително, само че в някои специфични случаи като (анемия, донорство на кръв) е належащо да се одобряват желязосъдържащи хранителни добавки.

Задължително би трябвало да знаете, че предозирането с желязо вреди на организма и може да има съдбовни последствия.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР