Железопътният персонал, шофьорите на камиони и фермерите са сред тези,

...
Железопътният персонал, шофьорите на камиони и фермерите са сред тези,
Коментари Харесай

Защо германската икономика страда - и може ли правителството да я излекува?

Железопътният личен състав, водачите на камиони и фермерите са измежду тези, които заплашват да стачкуват в Германия от понеделник в границите на общонационални митинги, свързани с разнообразни недоволства - от възнаграждение и условия на труд до понижаване на селскостопанските дотации и по-високи пътни такси.

Дългогодишният мотор на Европа се бори с мощна композиция от краткосрочни и по-дълбоки структурни проблеми, които - наред с разграниченото и видимо неефективно държавно управление - накараха някои икономисти да назовават страната " болният човек на Европа ", написа в разбор на The Guardian.

Защо стопанската система на Германия страда?

Мащабните трудови промени в края на 90-те години на предишния век, последвани от възходящото търсене в Китай и разрастващите се пазари, способстваха за основаването на милиони работни места и подтикнаха мощния стопански напредък в Германия в продължение на повече от две десетилетия.

Сега обаче фамозният модел на страната наподобява се разклаща. Международният валутен фонд предвижда, че през 2023 година Германия ще бъде единствената стопанска система от Г-7, която ще се свие.

Търсенето на стоките, които немският експортен бранш главно създава - машини, коли, принадлежности, химикали - е нерешително според от положението на световната стопанска система като цяло.

Но актуалният спад разкри и по-дългосрочни проблеми, засягащи финансовата успеваемост на страната. Икономистите показват бързото застаряване на популацията, неналичието на нови огромни вложения в инфраструктурата и високите ставки на корпоративния налог.

Очаква се през 2024 година производството да намалее с 0,5%. В по-дългосрочен проект заканите включват китайската конкуренция на пазара за електрически автомобили и разноските за реализиране на нулева чиста консумация, които са по-високи в Германия заради голямата ѝ енергоемка индустриална база и отхвърлянето на нуклеарната сила.

Може ли страната да се оправи с тази задача?

Преминаването през бързи стопански, обществени и геополитически промени нормално изисква неприкритост, адаптивност и бързо взимане на решения от страна на държавните институции – неща, които не са присъщи за немската администрация, отбелязва The Guardian.

Цифровизацията изостава спрямо останалата част на Европа. Германия към момента разчита значително на парите в брой, които съставляват към 40% от заплащанията в пунктовете за продажба през предходната година против 8% в Швеция.

Ръководителят на немската асоциация на цифровите промишлености Bitkom назова страната " провалена страна " във връзка с цифровите държавни услуги. Издаването на разрешителни за градеж, лицензи за работа и регистрация на сдружения лишава доста повече време от междинното за Европейски Съюз.

Всичко това оказва структурно влияние върху продуктивността, както и върху администрацията, която постоянно е подложена на критика като прекомерно мудна, излишно внимателна и нуждаеща се от огромна промяна.

Какво прави държавното управление по този въпрос?

Данни сочат, че 82% от немските гласоподаватели са недоволни от работата на изпадналата в усложнение и разграничена коалиция на Олаф Шолц.

Коалицията наследи доста от актуалните проблеми на страната и даде обещание огромни промени, с цел да ги реши - само че Covid, поддръжката за Украйна и енергийната рецесия сложиха под голямо напрежение обещанието за рационализация, без да се ощетяват обособени браншове.

Правителството, което към този момент е необятно считано за неефективно, получи спомагателен удар в края на предходната година, когато конституционният съд постанови, че бюджетът му за 2024 година нарушава фискалните правила, залегнали в конституцията, предизвиквайки бюджетна рецесия в размер на няколко милиарда евро, разяснява The Guardian.

Решението означаваше, че държавното управление не е в положение да пренасочи 60 милиарда евро от  фонда за изключителни обстановки свързани с пандемията, към проекта за климата и трансформацията (KTF), предопределен за стимулиране на екологичния преход.

На фона на поредност от загуби в държавни избори, спадаща известност и възхода на AfD, всяка партия наподобява все по-решена да се разграничи ясно от останалите, което прави постигането на единодушие по основни стопански политики още по-трудно.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР