Железницата в Украйна стана истински символ на украинската съпротива. От

...
Железницата в Украйна стана истински символ на украинската съпротива. От
Коментари Харесай

Железницата на Украйна - решаваща за изхода на войната


Железницата в Украйна стана същински знак на украинската опозиция. От нейната редовност значително ще зависи и изходът на войната. Русия неслучайно гневно нападна гари, подстанции и мостове.

Влаковете на украинската железница Укрзалізниця към момента пътуват съвсем постоянно, без значение че през последните две седмици по железопътната мрежа в цялата страна. В сряда беше съществено развален ж.п.-мост над река Днепър, ден по-рано бяха бомбардирани гари в Западна и Южна Украйна, а още по-рано имаше сходни офанзиви, в това число и против гарата в Краматорск, където починаха минимум 50 души. Особено гарите в провинцията, електрическите подстанции и железопътните мостове в Украйна са съществена цел на съветските бомбардировки.

Жизненоважна инфраструктура

За променената тактичност на руснаците има ясна причина: през първите два месеца от войната железниците се трансфораха в най-важния детайл от логистичната инфраструктура на Украйна. Железопътната мрежа на страната е дълга 22 000 километра. Със своите над 230 000 чиновници Укрзалізниця беше един от най-големите работодатели в страната преди началото на войната. Преди 10 години - тъкмо за Европейското състезание по футбол през 2012 година - Украйна влага 700 милиона евро в модернизирането на железопътната си инфраструктура и на влаковете, тъй че украинските железници през днешния ден са в относително положително положение.
Редакцията предлага
Украйна разполага и с необятна пътна мрежа, само че единствено обособени сектори от пътищата край огромните градове са многолентови. Голяма част от пътните артерии са в извънредно неприятно положение и не са пригодени за транспорт на тежки товари. Затова железниците в това време се трансфораха в същински знак на украинската опозиция: те доставят оръжия и помощни материали в източните региони на страната, с тях се изтеглят и милиони украинци, бягащи от бойните дейности.

В последно време железниците играят и все по-важна роля за украинския износ. Преди началото на войната през пристанището на прекосяваха повече от половината от изнасяните от Украйна артикули, само че откакто Русия наложи там обсада, украинският експорт на се транспортира с влакови композиции към западната граница на Украйна.

Изненадващо надеждна

От началото на войната железопътната мрежа на Украйна се демонстрира като доста сигурна и надеждна. Тя е доста мощно разклонена и даже в случай че обособени сектори от нея бъдат бомбардирани, елементарно се намират обиколни пътища. „ В някои случаи даже съумяваме за броени часове да изправим развалени прави “, съобщи за СиЕнЕн шефът на пътническите транспорти Олександър Камишин. Но от ден дневно задачата става все по-трудна: постанова се да се избират нови направления, които заобикалят изключително рисковите региони, постоянно разписанията се трансформират в последния миг, а измененията се афишират в обществените мрежи. На всичкото от горната страна съветските ракетни набези стават все по-чести.
 Основни железопътни трасета в Украйна. В алено: наличие на съветската войска
Основни железопътни трасета в Украйна. В алено: наличие на съветската войска

Още през цялото време на войната се водят яростни борби за преодоляването на значимата украинска железопътна мрежа. Руснаците се пробваха бързо да слагат под собствен надзор някои от по-големите разпределителни центрове на Укрзалізниця, като да вземем за пример тези в Харков и Киев, само че се провалиха поради гневната опозиция на украинците. В същото време елементи на украинската войска и беларуски железничари съумяха да пресечен връзките към Русия и Беларус. A точно по тези линии трябваше да се реализира прехвърлянето на огромни съветски войскови подразделения.

Руската войска е подвластна от железопътната инфраструктура

В логистично отношение съветската войска постоянно е била доста мощно подвластна от железопътната мрежа. На голямата територия на Русия има голям брой сложни терени - степи, постоянно замръзнала почва, мочурливи региони. Затова моторизираните войскови подразделения разчитат главно на стоманения път - както за напредвания, по този начин и за доставяне с продоволствия и гориво.

Емили Ферис, експертка за Русия от Royal United Services Institute (RUSI) в Лондон, твърди в публикация за профилираното списание „ Foreign Policy “, че съветските въоръжени сили просто не разполагат с задоволително продоволствия и ресурси от гориво, с цел да задържат или завладяват нови украински територии, когато те са отдалечени от функционираща железопътна инфраструктура.

Разрушеният от съветската войска железопътен мост край Райгородок

Сега обаче Русия премисли военните си цели и се концентрира върху завладяването на територии в източната и южните елементи на Украйна. Но там, както и в Харков, руснаците не управляват изцяло основни железопътни центрове, а някои от тях са съвсем изцяло разрушени от бойните дейности, показва Ферис. Това обаче е решаващо за напредъка на съветските войски и изяснява за какво те не съумяват да обхванат по-надълбоко в украинската територия.

От железницата зависи даже изходът от войната?

Тъй като не съумяха да поемат цялостния надзор над Украйна, съветските войски в този момент се пробват да унищожат украинската железопътна мрежа - най-много, с цел да предотвратят прехвърлянето на оръжейните доставки на Запада към фронтовата линия. От това дали украинците ще съумеят още дълго да поддържат в редовност железопътната си инфраструктура в немалка степен ще зависи и изходът на войната.



Вижте и това видео на Дъждовни води:
През сълзи: " Оставихме баща в Киев. Той ще оказва помощ на нашите герои. "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР