Железен мост, крепящ се само на парапета си, беше премахнат

...
Железен мост, крепящ се само на парапета си, беше премахнат
Коментари Харесай

Сринаха мост, крепящ се само на парапета си

Железен мост, крепящ се единствено на парапета си, беше отстранен в Смолян. Съоръжението се намираше над река Черна в квартал " Райково ". То се затлачваше с наноси и вдигаше висока вълна при всеки проливен дъжд, като реката тръгваше застрашително да излиза от коритото си в рисковия сектор.

След оглед се оказа, че структурата на моста е доста рискова и за пешеходците, защото няма здрави основи.

" Този мост е затворен за прекосяване след бедствието през 2015 година Той не е изчислен за високите води и постоянно създаваше най-големите предпоставки за наводняване на жилищните здания и улицата около реката в квартала. Искахме да се отстрани, защото е доста рисков, а няма по какъв начин да бъде ремонтиран ", сподели инж. Марияна Цекова, зам.-кмет на община Смолян. Тя изясни, че той трябвало да бъде отстранен и поради това, че затлачвал реката. При всеки дъжд се налагало тежка техника с щипка да вади корени и дървета, защото се запушвало коритото.

" Подпорите му пречеха за оттока, задържаха наноси и цялата структура нямаше нужната височина за висока вълна, каквито са нормите. Той не е изработен както би трябвало. Мостът е инсталиран евентуално през 80-те години на предишния век. Тогава са правили корекции на речното корито поради нова инфраструктура - обходния път на Смолян и градския колектор. Но не са направени нужните в реката уреди, с цел да се успокоява водата, откакто са стеснили коритото ", добави инж. Цекова.

Тя посочи, че е имало план за прагове по поречието на река Черна, които обаче не са изпълнени. Така водата се засилвала в по-тясното си корито и нанася всякога вреди на инфраструктурата.

" След бедствието през януари 2015 година и интензивните превалявания идващите години в реката се натрупали големи наноси към моста, както и на други рискови места по поречието, които би трябвало да се прочистят, с цел да има проходимост за водата ", изясни инж. Цекова.

Премахването на моста е част от почистването на речните корита на реките Черна и Бяла, което започва преди броени дни. Оглед на място направиха регионалният шеф Недялко Славов дружно с кмета на община Смолян Николай Мелемов. Възложител по плана е регионалният шеф на Смолян.

" С изменението в Закона за водите възлагането, организирането и координирането на дейностите по почистването на речните кревати в рамките на урбанизирана територия се разпорежда на регионалните шефове. По този мотив Областната администрация пое от Община Смолян осъществяването на плана като възложител ", прецизират от управата на Смолян. Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет утвърждава плана и с разпореждане са отпуснати 333 190 лева След осъществяване на социална поръчка за реализатор на почистването на коритата на двете реки е определена компанията „ КРИС МТ ” ООД. Строителният и инвеститорски надзор се извършва от „ Екоинженеринг ” ЕООД. Фирмата, която реализира авторския контрол, е „ ДИГ-ДИЗАЙН ” ЕООД.

Дейностите, заложени в плана, плануват обезпечаването на хидравличната проводимост и почистването на коритата на реките Черна и Бяла в регулационните граници на Смолян, където има застрашена пътна инфраструктура и жилищни здания.
Ще се изземват насъбрани наноси, дървета и шубраци. Планира се почистването да се извърши до края на ноември т.г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР