Желанието за празнична екскурзия до Гърция и Турция доведе до

...
Желанието за празнична екскурзия до Гърция и Турция доведе до
Коментари Харесай

Пловдивчани напират за PCR тестове заради Великден в чужбина

Желанието за празнична екскурзия до Гърция и Турция докара до нечуван напор за PCR проби. Дори през уикенда, когато лабораториите в Пловдив са с понижено работно време, пред тях се извиха огромни опашки, видя кореспондент на " Марица ". Пандемията очевидно не съумя да откаже българите от пътешестване в чужбина. Мнозина са си взели отпуск още занапред, а други възнамеряват да го създадат идващия петък с желанието да си обезпечат 10 дни отмора. Заради скупчването на Великден, Деня на труда и Гергьовден от 1 до 9 май работни са единствено два дни, което дава късмет за дълга почивка.

В двете прилежащи страни, желани за екскурзии, обаче не пускат туристи без показан формален отрицателен резултат за ковид. Това внезапно подвигна визитите в лабораториите, където вършат PCR проби. " Почти двойно скочиха искащите през последните няколко дни. Ако преди идваха по 25-30 дневно, в този момент гонят 60. Едва смогваме ", съобщи пред " Марица " чиновник на една от най-големите вериги частни лаборатории. Със сигурност щурмът ще продължи и през тази седмица, в навечерието на Възкресение Христово.

Цената на PCR теста, който само се признава от здравните управляващи, варира сред 80 и 100 лева, като в множеството случаи резултатите стават ясни още в същия ден.

Гърция, която продължава да бъде най-предпочитаната дестинация за пловдивчани, продължава да държи на строгите ограничения. Пътуването до южната ни съседка може да стане посредством показване на отрицателен резултат от PCR, изработен не по-рано от 72 часа от прекосяването на границата. До гръцките плажове може да се доберем и без тест, само че би трябвало да сме имунизирани минимум две седмици преди този момент и да имаме документ за боцкането на британски език. Освен това гръцките управляващи „ стрелят “ случайно и вършат бърз или PCR тест на пътуващи на инцидентен принцип.

В Турция разновидността за отмора по Великден е обвързван единствено и само с отрицателен PCR тест, изработен до 72 часа преди влизане в страната. Следи се прецизно дали във значимия документ написа дата и час на проучването, данни за лабораторията, автентичен щемпел, също доказателство за платена такса - касова записка или фактура.

Има вид искащите да почиват в Турция да преминат границата без тест, само че ще би трябвало да изкарат 7-дневна карантина на посочен от тях адрес.

Във връзка с предстоящите всеобщи пътувания за Великден от родното Външно министерство приканиха българските жители да се въздържат и да не се излагат на непотребен риск. От туроператорските компании обаче увериха, че сънародниците ни нямат самообладание да честват в чужбина след дългата изолираност поради пандемията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР