Жасмина Свиленова е най-новото име в рубриката на Sportal TV

...
Жасмина Свиленова е най-новото име в рубриката на Sportal TV
Коментари Харесай

Запомнете това име: Жасмина Свиленова

Жасмина Свиленова е най-новото име в рубриката на Sportal TV и Sportal.bg " Запомнете това име " с създател и водещ Рая Иванова . В нея ние ви представяме надарени български спортисти на възраст сред 14 и 19 години.

Тя е на 18 години и е дръзнала да се занимава със спорт, който изисква изключителна мощ. И към този момент може да се похвали, че е международна шампионка по стрийт фитнес. През 2022 година Свиленова стъпи на най-високото ходило на почетната стълбичка в междинна категория (50-60 кг), а също така оглави и крайното общо класиране (абсолютна категория). Така тя съумя да награди постигнатото на предходния планетарен конгрес в Москва три години по-рано, когато беше сребърна медалистка в леката категория и стана трета в безспорната.
12
" Със сигурност не е от най-обичайните спортове за едно момиче, само че аз персонално още от дребна боготворя по-мъжки спортове. Винаги съм обичала рисковото, адреналина, да ми е мъчно. Не одобрявам лесни неща. Предпочитам да отида да се потя в залата, да ми е мъчно, само че да знам, че резултатът след това доста ще си коства, в сравнение с да върша нещо елементарно и да не ми доставя толкоз наслаждение.
12
Цялата история стартира преди към 7-8 години в парка до нас. Бях доста мъничка, не знаех какво да върша в свободното си време. Излизах с приятелки на открито. Минавайки около новопостроената площадка тогава брат ми се набираше, правеше базови извършения, реши да ме придърпа при него - да се набираме, да вършим кофички дружно. Беше страхотна картинка - брат и сестра да се набират дружно. Много бяхме сладки, той е много по-голям от мен и може би искаше да направи с мен нещо, което да помогне на бъдещето ми. Явно го направи, даже неумишлено. Правех по едно, две, три набирания, почнах по четири. Започнаха да идват батковците, да вършат въртележки. Аз се хващах за главата, гледах смаяна и не знаех какво да кажа. Беше в действителност неповторимо, ужасно. От този миг аз просто знаех, че това е моят спорт и би трябвало да се занимавам с това ", не скри страстите си Свиленова, когато описа пред Sportal.bg по какъв начин е решила да стартира да се занимава със стрийт фитнеса.
12
Тя приказва и за международната купа, която завоюва в Рига през предходната година: " Беше в действителност едно неповторимо преживяване, дори настръхвам, когато се сетя. Още не мога да допускам, че завоювах и в двете категории, беше доста мъчно в действителност - имаше доста пот, доста сълзи, всевъзможни страсти. В залата са ме виждали в какви ли не положения, изключително преди такова огромно съревнование. Фактът, че съумях, доста ме радва и не мисля да спирам. "
12
Как съумява да остане съсредоточена за осъществяване, когато останалите състезатели и публиката са толкоз покрай нея и основават разнообразни страсти? Признава, че е доста мъчно, само че от години се пробва да работи точно върху това: " С доста опит, опит, опит и тренировки става. "

Българският трикольор е постоянно с нея и по този метод тя постоянно се усеща и дома си, без значение в коя част на света се намира: " Точно специфичен обред не знам дали бих го нарекла, само че обичам даже в центъра на надпреварата да седна просто някъде, да си скръстя краката, да се завия с българското знаме, да знам, че съм си на моя територия, да се затворя в мозъка си - със затворени очи, на мрачно. Просто да медитирам, да се концентрирам, да мога да усетя цялата сила, която имам. "
12
За връзката с природата, за скоковете във вода, тежките травми, какво " краде " от състезателките по художествена гимнастика, за присъединяване си в шоуто " България търси гений ", за обществото стрийт фитнес, за упоритостите и фантазиите на Жасмина Свиленова може да научите във видеото.

Снимки: Владимир Иванов
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР