Жандармерия и демонстранти влязоха в схватка по време на екопротест

...
Жандармерия и демонстранти влязоха в схватка по време на екопротест
Коментари Харесай

Напрежение в Турция. Сблъсъци с жандармерия

Жандармерия и стачкуващи влязоха в битка по време на екопротест в окръг Мугла, Югозападна Турция, предават турски медии, заяви Българска телеграфна агенция

Местни поданици и екоактивисти, в това число членове на синдикати и политици от опозицията, лагеруват край гората Акбелен в окръг Мугла от понеделник. Хората не желаят да бъдат изсичани дърветата в региона и са срещу плануваното разширение на въглищна мина, показва опозиционната телевизия Ода тв.
-->
Турските сили за сигурност нощес са употребявали сълзотворен газ и водни оръдия, с цел да разпилян тълпата, протестираща против разширението на рудника, оповестява платформата „ yesilgazete.org ”.

Според информация на платформата жандармерията е използвала принуждение против стачкуващите, като някои от тях са били ранени. Съобщава се за арестувани деятели.

Междувременно през вчерашния ден в региона дойде и водачът на главната Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу, с цел да изрази поддръжката си за стачкуващите. След като изслуша природозащитниците с съпътстващата го делегация, Кълъчдароглу сподели, че е дошъл, с цел да разбере всичко за случая.

Дойдох тук не тъй като преди малко съм научил за случая, а с цел да ви дам опция да разкажете проблемите си. Няма значение дали аз ще приказвам в Анкара, значимото е вие да говорите тук, сподели водачът на НРП.

Това дърво, този бор не е единствено ваше дърво, то е дърво на 85 милиона души, добави той.

Кълъчдароглу и съпътстващата го делегация са били пропуснати в гората Акбелен. Силите за сигурност обаче не разрешават на другите жители да влязат в гората.

По информация на Ода тв стачкуващите са се разгневили при потеглянето на Кълъчдароглу, като са го призовали да не се връща в колата си, а да се причисли към протестиращите.

Днес се чака митингът на екоактивистите да продължи и в региона да дойдат още стачкуващи. Жандармерията обаче е блокирала всички пътища в региона, водещи към гората Акбелен, показва уеб сайтът Хаберлер.

Преди 10 години дребен митинг на екоактивисти против унищожаването на парка “Гези “ в Истанбул се трансформира в антиправителствен митинг, който последователно обхвана цялата страна.

Протестите започнаха на 28 май 2013 година, когато турски природозащитници се оповестиха срещу застрояването на парка край площад " Таксим ". За броени дни обаче демонстрациите излязоха от рамките на локалния спор и се трансфораха в огромни антиправителствени митинги, в които се включиха близо 3 милиона души, написа БТА
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР