Жан-Клод Юнкер нарече европейската отбрана спящата красавица на Лисабонския договор“.

...
Жан-Клод Юнкер нарече европейската отбрана спящата красавица на Лисабонския договор“.
Коментари Харесай

Европейската отбрана: Началото на нова история


Жан-Клод Юнкер назова европейската защита „ спящата хубавица на Лисабонския контракт “. На 13 ноември тя се разсъни и направи първите си крачки дружно с 23 държави-членки на Европейски Съюз, които следобяд подписаха и предадоха на Федерика Могерини молба за присъединение към непрекъснато структурирано съглашение за защита, което в Евросъюза назовават PESCO. Дали това ще докара до образуването на европейска войска, както желае Еманюел Макрон? Това е още прекомерно надалеч, само че скоро тези ясно изразени черно на бяло планове ще прераснат в съответни планове.

Необходими тласъци за това решение станаха два исторически феномена: Брекзит, с който е обвързвано излизането от редиците на Европейски Съюз на най-бездействащото държавно управление в региона на защитата, и появяването в Белия дом на Доналд Тръмп, изпратил на Европейски Съюз пределно ясно обръщение: в региона на защитата: Старият континент би трябвало да разчита на личните си сили. „ За няколко месеца изминахме доста по-дълъг път, в сравнение с през последните 60 година “, съобщи министърът на защитата на Италия Роберта Пиноти, която на 13 ноември беше в Брюксел дружно с сътрудника си министъра на външните работи Анджелино Алфано. „ Днес е исторически ден за европейската защита “, добави Федерика Могерини, висшият представител на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурност, „ само че това не е просто празничен ден. Това е начало на новата история. “

Кой подписа съглашението

Италия, също Франция, Германия и Испания са твърдото ядро на 23 страни, решили „ да се впрегнат в тази каруца “. В реалност това удостоверява, че Европа е способна да направи крачки напред, стига това да стане в ускорено движение. Малта, Ирландия, Дания, Португалия и Англия няма да се причислят към PESCO. Поне не незабавно: както и при всички „ скоростни “ планове, вратата остава отворена за тези, които желаят да се причислят към тях по-късно. „ В качеството на изключение “ даже и трети страни (които не са членки на ЕС) могат да бъдат поканени за присъединяване в няколко плана, в случай че „ те създадат значителен спомагателен принос “, само че те няма да имат правото на взимане на решения в управлението на PESCO. В бъдеще това ще даде опция за съдействие с Англия.

Кога съглашението влиза в действие

Формално PESCO ще стане действителност след одобряването с квалифицирано болшинство в Съвета на Европейски Съюз по външните работи, гласуването е планувано за 11 декември. Целта е да бъде даден начален подтик „ до края на годината “. Процесът по взимане на решения ще се развива на два стадия: сложен, включващ в себе си присъединяване на Съвета, където решенията се одобряват единомислещо от страните, включили се към PESCO; по обособени планове, като този стадий ще бъде управителен от страните, които ще вземат участие в тези планове.

В какво се състои съглашението

Проектите, по отношение на които тясно ще си взаимодействат 23 страни, към момента не са избрани в елементи, само че скоро ще се появи техният прецизен лист. Тези планове ще засягат разнообразни аспекти – както при развиването на опциите, по този начин и в действен мащаб „ за оптимизация на наличните запаси и повишение на тяхната обща успеваемост “. Един от слабите моменти, настоящи върху системата на европейската защита – в която всяка страна дава отговор сама за себе си – е обвързван с повишението на цената и другите характерности на въоръжението на всички обособени страни, които постоянно не са способни да водят между тях разговор.

Кои въпроси са наранени

По отношение на развиването на промишленото единение Еврокомисията към този момент направи през лятото няколко крачки напред, учредявайки Европейски фонд на защитата (той би трябвало да бъде утвърден от Европарламента: възнамерява се първите планове да бъдат финансирани през 2019 г.), който ще бъде употребен за проучвания, развиване и придобиване на въоръжение. Фондът ще получи финансиране в размер на 500 млн. евро през 2019 и 2020 година за реализиране на квота от един милиард през 2021 година Очакваният резултат от увеличението (той зависи от присъединяване на всяка страна поотделно) планува вложения от 5 милиарда евро годишно.

Каква е отбраната против съветската агитация

Има още една сфера, в която Европа търси принадлежности за обща отбрана, и това е битката с подправените вести, обвързвана главно с опълчването на съветската агитация. Официално в Брюксел се приказва за работни групи, свързани със стратегическите връзки на Европейски Съюз: европейската работа за външни работи (оглавявана от Могерини) за дадения миг е стартирала три групи. Едната се занимава с работите в Източна Европа, втората – в Западните Балкани, третата – с арабския свят. Могерини потърси отделянето на „ спомагателни запаси “ за тези планове. В същото време комисията стартира публични съвещания, с цел да се опълчи на популяризираните в интернет фалшифицирани вести, обръщайки се към медиите, обществените мрежи, откриватели, управляващи и жители в опит да се оправи с този проблем. Между другото ще бъде образувана група от специалисти (кандидатите могат да подават своите поръчки доникъде на декември), която ще стартира работата си през януари и ще се опълчва на дезинформацията. По мнението на евродепутата Марко Дзани от групата Enf, в която влиза също по този начин и „ Северната лига “, става дума за учредяването на „ Министерство на истината “: някогашният сподвижник на Бепе Грило съобщи за желанията си да организира допитване „ на какво съображение самостоятелни управляващи ще взимат решение за това кое е истина и кое – не “. /БГНЕС

----------

Марко Брезолин, в. „ Ла Стампа “
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР