Жълтопаветниците дават тон на всичко, което после се случва в

...
Жълтопаветниците дават тон на всичко, което после се случва в
Коментари Харесай

Ходът на ГЕРБ е бутафория, изобщо нямат намерение да управля...

" Жълтопаветниците " дават звук на всичко, което след това се случва в цялата страна

Надлъгването за Изборния кодекс е всекидневно, само че с някои балкански особености

 

- Г-н Киряков, ГЕРБ изненада всички с предлагането си за министър председател в лицето на проф. Николай Габровски. Как да го тълкуваме?   

- С това предложение демонстрират, че нямат никакво желание да сформират кабинет. Играят по линията на един от сюжетите, които те, по този начин или другояче, въртяха през последните два месеца - ще предложим експертен кабинет с хора, които са равноотдалечени от всички партии. Идеята е това да не са ангажирани с партиите лица. Само че, отново се връщаме на хипотезата - окей, предлагаш хора като Габровски или някакви учени и огромни персони, само че зад тях ще стои болшинство в Народното събрание и нищо друго. И ще се прокарват политики, които партиите одобряват, а не които бъдат спуснати от хора, които нямат никаква концепция, че ще бъдат препоръчани за министър председатели. До оня ден проф. Габровски надали е имал и най-малката концепция, че ще е министър председател. Това е министър-председател, назначен отново на правилото „ ​намерих го на едно кръстовище “. Който и да е - даже господин Габровски, той ще е пленник на политиките, които ГЕРБ ще се пробват да прокарват. И няма необикновен смисъл от предлагането на такива бутафорни фигури. Колкото и да е сръчен и да е величие в региона си, той е бутафорна фигура за политиката. 

- Социологът Добромир Живков разказа баталиите към хартиените бюлетини като " все по-голямо връщане към времето, когато Бай Ганьо прави избори ". 

- Колегите обичат живописните и образни съпоставения, само че не мисля, че изборите ни се връщат към времената на Бай Ганьо. Това е търсене на ефектно изложение на ставащото и нищо повече - въпреки всичко сме много надалеч от това време. Наистина виждаме ясното оформяне на два блока, които се опълчват. " Продължаваме промяната " и " Демократична България " доста добре артикулираха своята позиция в медиите и в обществото. Тя е показана доста разбираемо и бе обяснена и от публицисти и политолози.

- Защо смяната на изборните правила се трансформира в първа грижа на Народното събрание?  

- Винаги е имало ползи да се трансформира Изборният кодекс. Ако се върнем обратно в годините, ще забележим, че всеки един кабинет е опитвал да гласоподава нещо, което счита, че му е преференциално за изборния развой. И постоянно разискванията провокират бурни диспути. Да не забравяме, че това не е изолиран български проблем. Случва се на всички места по света. Ако се интересувате от ранната американска история, ще видите, че изборите в Съединени американски щати по времето на първите президенти са протичали по същия метод. Не сме измислили ние борбите към изборните законодателства и към това по какъв начин да протичат едни избори. Винаги има недоволни страни. Това, което е при нас, не е неповторимо и не е нещо, което светът да не е виждал. Просто тук има някакви дребни типично балкански особености. Но н​е сме стигали и до непотизма, или шуробаджанащината, както му викаме, и който видяхме в Съединени американски щати по времето на президентството на Тръмп.  

- Ако имате поради назначението от Доналд Тръмп на щерка му Иванка за консултант, това си е напълно в реда на нещата.

- Назначи щерка си Иванка и шурей си Джаред Кушнер на значими постове в кабинета си. Ако Гълъб Донев си бе разрешил да назначи щерка си за собствен консултант, представяте ли си какво щеше да стане тук! Какъв писък щеше да има!

- Защо митингите в отбрана на идеята на електронното гласоподаване са единствено в София? 

- Винаги е било по този начин ​- София дава звук на всичко, което става в България. И тези митинги не са от тези дни - те към този момент не престават над две години. Това не са някакви нови митинги на някакви нови хора.

- Наричат протестиращите „ жълтопаветници ”, само че избори въпреки всичко се печелят с гласовете на хората от всички обитаеми места. Как стигат „ жълтопаветните ” хрумвания до Пенчо и Драганчо от Горно надолнище?

- Това е правилно, само че Петър и Георги от жълтите павета демонстрират на Пенчо и Драганчо от Горно надолнище защо тъкмо стачкуват и защо тъкмо се борят. Това е ролята на " жълтопаветниците ", както ги наричате.

- Кой от двата противостоящи си блока в Народно събрание ще вземе превес в идващите месеци? Атаките на ГЕРБ против Политическа партия и Демократична България са все по-агресивни, а от партията на Асен Василев и Кирил Петков като че ли не желаят да стигат до такова равнище? 

- ГЕРБ си е такава партия ​- от народняшки вид. Говоренето им е такова - да бъдат разбрани от по-обикновените гласоподаватели, такива са и изборните им борби. А Политическа партия и Демократична България настина не желаят да слизат на равнище, на което да бъдат упрекнати от гласоподавателите си, че „ приказват като Борисов ”. Тепърва ще забележим дали това е актив и какво ще покажат идващите избори, само че към този момент е съвсем ясно, че такива ще има.

- Възможно ли е да се построи нов мост сред Българска социалистическа партия и някогашните им съдружни сътрудници от " Продължаваме промяната " и " Демократична България "?

- Още преди година, когато се съставяше кабинетът на обединението от четирите партии, смятах, че тези, които ще я провалят, са Българска социалистическа партия. И те дълго време даваха поръчка, че това е по този начин. Те се държаха по този начин, като че ли могат да изоставен кабинета когато пожелаят. Оказа се, че тази роля пое „ ИТН ” на Слави Трифонов. И в един миг тъкмо те напуснаха обединението. Защото се оказа, че за тях няма пари.

- Българска социалистическа партия не държаха ли повече да вземат участие, тъй като заредиха с постове фрагментите си и по този начин Корнелия Нинова консолидира поддръжката си като водач? 

- Не беше за постове, а за пари. Българска социалистическа партия нееднократно даваха да се разбере, че в случай че не се извърши това или това тяхно искане, всеки миг може да изоставен кабинета. И бяха сложили ясни условия на Политическа партия и Демократична България, че в своите министерства ще вършат каквото изискат. В един миг се оказа, че за министерствата на Българска социалистическа партия пари има, а за тези на Има Такъв Народ няма, и кабинетът падна. Българска социалистическа партия е в доста тежко състояние и това е партия, която върви надолу. Тя е напът да повтори изгубването на Съюз на демократичните сили и ОДС. 

- Новото ляво обединяване има ли шансове да реанимира лявото и левицата като цяло?

- Не имам вяра. С нищо не може да помогне това ляво обединяване и то дружно с Българска социалистическа партия е обречено на постепенно изгубване. Левият фронт, за който се приказва последните дни, по-скоро ще спомогне процесът на стесняване на Българска социалистическа партия да се задълбочи. България ще има потребност от нова лява партия и аз виждам като бъдеща такава партия „ Продължаваме промяната ”. Подходът <210>  към обществените и настоящите проблеми е изцяло друг, доста по-модерна позиция показва на гласоподавателите си. Българска социалистическа партия се трансформира в консервативна партия, която е срещу Истанбулската спогодба, методът <210> към значимите екологични проблеми е различен - доста са нещата, които я отдалечават от модерните партии.

Политическа партия гледат на тези неща по един нов и европейски метод, който се харесва на модерните хора от обществото. Това притегля и младежите, както и тези, които се дефинират като десни, само че одобряват метода, по който тази групировка дефинира обществените проблеми и желае да ги взема решение. Хора от разнообразни групи харесват и плановете, които желае да извърши. Това е тази композиция от ляво и дясно, която в актуалната европейска политика предложи Тони Блеър. Както неговите лейбъристи преди време завоюваха благосклонности и отляво, и отдясно, такива са и " Продължаваме промяната ".

ВИЗИТКА

Георги Киряков е политолог на свободна процедура. Завършил е политология в Софийски университет „ Климент Охридски ”. Специализира организационно развиване на партиите и изборни практики. Сътрудничи на доста издания и институти. Държи да няма обвързване с институти и партии. Канен е като чест събеседник и анализатор във всички национални малките екрани. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР