Жълтият кантарион (Hypericum perforatum) е една от най-популярните билки в

...
Жълтият кантарион (Hypericum perforatum) е една от най-популярните билки в
Коментари Харесай

Жълтият кантарион - билка или лекарство

Жълтият кантарион (Hypericum perforatum) е една от най-популярните билки в България. Тя е и доста публикувана – пораства на цели поляни по откритите места, храсталаците и редките гори, а можете да я намерите и във всяка една аптека или дрогерия. Изсушените й стръкове се употребяват освен за подготвяне на лечебни отвари, само че и участват в множеството комбинирани чайове, които пием всеки ден, изключително през зимния сезон.

Научно потвърдено е, че лечебните субстанции в жълтия кантарион са оптимално съсредоточени при започване на цъфтежа, които по всичко наподобява неслучайно съответствува с празника на билкарите и знахарите -. На същата дата (24 юни) църквата отбелязва и деня за Йоан Кръстител, по тази причина в доста страни билката се назовава на негово име.

Но да се върнем на лечебните съставки на жълтия кантарион. Ценен е най-вече, поради наличието на хиперецин – това е най-силният естествен антидепресант прочут на науката, който по влияние си съперничи със синтетичните си събратя. Механизмът на деяние на това вещество към момента не е изцяло изучен, само че се допуска, че покачва в организма равнището на серотонин – хормона на щастието. Ето за какво, както чаят от жълт кантарион, по този начин и стандартизираният дестилат на таблетки успокояват, покачват настроението и лекуват депресивни положения. Жълтият кантарион оказва въздействие и на различен хормон – мелатонинът, вследствие на което обезпечава бездънен и спокоен сън.

В националната медицина жълтият кантарион се употребява и за по-бързо укрепване на рани и изгаряния, за възстановяване на работата на сърцето и облекчение на менструалните болки.

Редно е обаче да знаем, че в някои страни, да вземем за пример в Германия, жълтият кантарион е неразрешен за продажба без рецепта. Това се дължи на множеството странични резултати, които са следени при неправилната му приложимост. Затова, имайте едно мислено, че това растение напълно не се вписва в националната максима за билките „ в случай че не помогне, най-малко няма да навреди, а по-скоро в неписаното здравно предписание, че лечебната мощ е правопропорционална на рисковете от потреблението му. Най-опасна може да бъде комбинацията от жълт кантарион и синтетични антидепресанти, тъй като може да докара до пристъп и съдбовно покачване на кръвното налягане и температурата – това е тъй наречените Серотонинов синдром. Не използвайте билката и в случай че вземате противозачатъчни таблетки или други хормонални препарати, тъй като тя понижава действието им.

Жълтият кантарион усилва и чувствителността към ултравиолетовите лъчи, по тази причина в някои региони с парещ климат като Южна Америка и Австралия е разгласен за отровна трева и всеобщо се изкоренява. За да не предизвикате появяването на пигментни петна, употребявайте билката единствено вечер и в никакъв случай преди излагане на мощно слънце. С една дума, използвайте жълтият кантарион толкоз деликатно, колкото и всяко едно друго лекарство.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР