Жълтият кантарион е често наричан – Жълтото злато, Божия благодат,

...
Жълтият кантарион е често наричан – Жълтото злато, Божия благодат,
Коментари Харесай

Жълт кантарион – Лекът за 99 болести

Жълтият кантарион е постоянно именуван – Жълтото злато, Божия берекет, Кръвта на св. Йоан… А разнообразните лечебни свойства на жълтия кантарион се употребяват както в обичайна, по този начин и в националната медицина и са незаменими в домашната козметика.

Жълт кантарион! Ето в лекуването на кои болести е включен:

-депресия;

-помощно лекуване на ендогенни депресии;

-безсъние;

-състояние на тревожност;

-главоболие и световъртеж;

-заболявания на черния дроб и жлъчния мехур;

-при някои белодробни заболявания;

-стомаха и червата;

-диария;

-противоглистно средство;

-като противовъзпалително средство;

-при подагра;

-ставен ревматизъм;

-бъбречнокаменна болест;

-простата;

-ишиас;

-хемороиди;

-акне и други болести.

Легенда за жълтият кантарион.

Според легендата билката се трансформирала в жълт кантарион, върху който паднали капки кръв от оракул Йоан Кръстител, който бил обезглавен по заповед на цар Ирод. Интересното е, че златните венчета на цветовете на жълтият кантарион съдържат яркочервен пигмент, сходен на кръвта – тип естествено багрило.

Интересен е следният факт. Жълтият кантарион, толкоз известен у нас, се счита за гибелен бурен в пасищата на Австралия, Северна Америка и Нова Зеландия. Причината за вълнението на фермерите в тези страни е, че това растение може да аргументи съществени болести по добитъка. Най-чувствителни към него са овцете и конете.

Жълт кантарион в националната медицина.

Жълтият кантарион е извънредно известен в националната медицина. Носал е написал: „ … това растение е най-важното от всички известни. В нашата флора, имам вяра, няма растение в този смисъл, сходно на жълтия кантарион … Както хлябът не може да се пече без брашно, по този начин и доста заболявания на хората и животните не могат да бъдат лекувани без жълт кантарион. “

В националната медицина се счита, че жълтият кантарион оказва помощ против 99 заболявания. Лекарствата, приготвени от него, имат стягащо, кръвоспиращо, противовъзпалително, аналгетично, антисептично, ранозаздравяващо, диуретично и холеретично деяние. Те също по този начин предизвикват регенерацията на нервната тъкан, покачват секрецията на храносмилателни сокове и усъвършенстват апетита. Външно жълтият кантарион се употребява при мъчно заздравяващи рани, язви и изгаряния. Гъст дестилат от жълт кантарион се употребява при лекуването на витилиго.

Хидратиращ крем от жълт кантарион.

Смесете 2 с.л. смес от жълт кантарион, 1 с.л. зехтин, 20 гр. ланолин и 1 чаена чаша хладка вода.

Спиртна смес от жълт кантарион (екстракт). 

4 с.л. от билката се заливат със 100 мл. алкохол, настоявайте на мрачно място за към 10 дни. След това прецедете тинктурата, приемайте не повече от 50 капки 3 пъти дневно.

За външна приложимост (промивки) се прибавя към вода, 30-40 капки на 0,5 чаша вода.

Жълтият кантарион може да се смята за естествен антидепресант и да се употребява, както независимо, по този начин и в композиция при положения, свързани с невротични разстройства, меланхолия, нарушавания по време на менопауза.

При лекуване с жълт кантарион след 4-6 седмици (а от време на време доста по-рано, след 5-10 дни) може да имате усъвършенстване на психическото положение.

Като естествен антидепресант, той не е толкоз мощен, че да може да лекува тежки ендогенни депресии, само че при симптоматични и постравматични депресии и други сходни положения, жълтият кантарион може значително да замести или добави формалните медикаменти.

При ударено място.

Вземете огромна щипка жълт кантарион, залейте с 0,5 литра вряла вода, оставете да заври. Охладете, накиснете чиста памучна салфетка в инфузията, като я сгънете на няколко пласта, нанесете върху възпаленото място за една нощ. За да предотвратите изсъхването на инфузията, покрийте от горната страна плик и шал.

Противопаразитно средство за деца от 1 до 7 години: запарете 15 гр. суровина в 100 мл. вряла вода. Приема си 3 пъти дневно в продължение на 3 дни (в края на третия ден вземете физиологично слабително). Курсът на лекуване е 3 цикъла.

Комбинация на жълт кантарион с други билки.

При нервно безсилие, пресилване, мощна тревога, бодърствуване: жълт кантарион, елементарен бял равнец, корен от ангелика – всичко в равни количества. Запарете по 1 с.л. от всяка билка в 200 мл. вряла вода. Пийте 30 минути преди лягане.

Противопоказания при приложимост на жълт кантарион.

Не можете да употребявате медикаменти от жълт кантарион, в случай че страдате от високо кръвно налягане. След приемане на огромни дози от билката не се предлага да стоите на слънце. Понякога това може да бъде рисково.

Също по този начин, жълтият кантарион от време на време оказва отрицателно въздействие на зрителния нерв. Ето за какво, преди да се лекувате с това растение, е належащо да се консултирате с доктор.

Едно от множеството функционалности на жълтият кантарион, е да подтиква производството на мъжки полови хормони, което може да провокира полово превъзбуждане при мъжете и преждевременна еякулация.

Моля, преди да започнете лекуване с тази билка, да се консултирате с лекуващият ви доктор.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР