Жълтите павета по столичния булевард Цар Освободител няма да се

...
Жълтите павета по столичния булевард Цар Освободител няма да се
Коментари Харесай

Жълтите павета в София ще се ремонтират, когато се намерят нови

Жълтите павета по столичния бул. " Цар Освободител " няма да се ремонтират скоро, макар че тук-там настилката е в неприятно положение. Причината е, че няма по какъв начин да бъдат сменени с нови. Емблематичната настилка в центъра на София не се създава от години. Правени са опити за модерно произвеждане на жълти павета, само че те се оказали несполучливи.

Това стана ясно по време на представянето на променения план за ремонт на центъра на София в частта към храма " Александър Невски " и Народното събрание. Бул. " Цар Освободител " в началото трябваше да е част от реконструкцията на тази част на София, само че в следствие беше изключен от така наречен зона 4.

Авторът на плана за ремонт арх. Иво Пантелеев от студио АДА съобщи, че най-малко 30 на 100 от жълтите павета няма по какъв начин да бъдат сложени, в случай че бъдат извадени, с цел да се пренаредят. Причината е,че даже и да наподобяват здрави се чупят при изваждането. Това най-малко посочил ремонтът на сектора от ул. " Шести септември " при градината „ Кристал “, който беше приключен предходната година още веднъж като част от обновяването на зоната. Трафикът в този сектор е доста по-слаб, в сравнение с по централния бул. " Цар Освободител ".

Според основния проектант на София Здравко Здравков евентуално процентът на паветата, които би трябвало да бъдат сменени с нови, е доста по-голям от 30 на 100. " Ремонтът по бул. " Цар Освободител " ще започва, когато имаме налични жълти павета. Към момента такива няма ", разяснява той.

Иначе и модифицираният план за възобновяване на зоната към " Александър Невски " и Народното събрание събра рецензии от присъединилите се в полемиката жители, общински съветници, архитекти. Забележките бяха разнопосочни – от това, че не се резервират съществуващите настилки, които внасяли нюанс, до това, че площадът към храма остава паркинг в огромната си част, а пространството е лишено от функционалности, които да задържат хората там.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР