Жалко ще е, ако България спре процеса на присъединяване на

...
Жалко ще е, ако България спре процеса на присъединяване на
Коментари Харесай

Джеймс Пардю: Жалко ще е България да блокира пътя на Северна Македония към ЕС

Жалко ще е, в случай че България спре процеса на присъединение на Република Северна Македония към Европейския съюз. Знам, че е изкушаващо за България да се опита да се възползва от позицията й на членка на Европейския съюз до момента в който Северна Македония се пробва да получи участие. Но не съм сигурен дали си коства да се основава злост сред държавните управления на двете страни и народите им
Това сподели някогашният дипломат на Съединени американски щати у нас Джеймс Пардю пред БНР в коментар на отхвърли на българското държавно управление да одобри преговорната рамка за Скопие. По думите му той доста би желал да види връзки на съдействие сред Северна Македония и България. " Приятел съм и на двете страни. Безпокои ме тази обсада. Тя не е в дълготраен български интерес. ", съобщи Пардю.

" Съединените щати ще бъдат към този момент очевидно по-ангажирани с Европа, както и с НАТО. А България има глас и на двете места. Смятам също, че и балканският район ще усети по-голям интерес от Вашингтон. Джо Байдън познава Балканите още от началото на войната в Босна и е добре осведомен с проблемите в района. През годините на Тръмп, с изключение на странното нещо, което Ричард Гренел направи в Косово, Съединените щати бяха вдигнали ръце от балканските политически проблеми. Това ще се промени и ще е в полза на България. Тя би трябвало да следи и да взе участие по подобаващ метод. ", съобщи дипломатът в отговор на въпрос какъв съвет би дал на управниците ни.

Пардю разяснява и обвиняванията във военни закононарушения и закононарушения против човечеството против водачите на освободителната войска на косовските албанци, в това число подалия оставка президент Хашим Тачи.

" Имам огромен опит с Косово. Още от 1998-а. Виждал съм доста неща. Познавам Тачи доста добре, също и някои други, още оттогава. Не съм осведомен с детайлности от обвинителния акт против него. Но това е въпрос на правораздаване и вместо да се осланям на персонална преценка, ще оставя правосъдната система да си свърши работата. Да забележим какво ще излезе най-после. ", показа той.

Бившият американски дипломат разяснява актуалното опълчване межд България и Северна Македония с думите:

" Мисля, че има заплаха и двете страни да създадат огромна неточност. Преди всичко част от националния интерес на България е Северна Македония да е членка на НАТО и на Европейския съюз. България би трябвало да е в близки връзки на съдействие с тази своя съседка. "

" Знам, че е изкушаващо за България да се опита да се възползва от позицията й на членка на Европейския съюз до момента в който Северна Македония се пробва да получи участие. Но не съм сигурен дали си коства да се основава злост сред държавните управления на двете страни и народите им. ", добави той.

Пардю разяснява и изборите за президент и Конгрес на Съединените щати. Въпреки поляризацията сред съперниците и последователите на президента Доналд Тръмп, демокрацията победи, твърди дипломатът.

" Когато Тръмп говореше за " американска кланица ", всички помислихме, че това е визията му за времето преди него. Но излезе, че точно той беше " американската кланица ". Той нанесе повече вреди на американската народна власт от който и да било. Според мен тази " кланица " свършва с избирането на Джо Байдън за президент на Съединените щати за идващите 4 години. ", разяснява дипломатът.

" Демократите може и да изгубиха няколко места в долната камара, само че не изгубиха болшинството си там. Дали ще имат надзор и над Сената най-вероятно ще бъде несъмнено посредством балотажи за две сенаторски места при започване на януари. Но дано предположим, че не съумеят. Това в действителност би лимитирало опциите пред Байдън да прокарва с лекост вътрешнополитическата си стратегия през Конгреса. Каквото и да реализира при такова състояние, ще е доста мъчно. Защото Мич Макконъл е доста корав водач на републиканците в Сената и няма да е елементарно Байдън да се контракти с него по основни въпроси като опазването на здравето, образованието и климатичните промени. ", сподели още Пардю.

" Байдън ще има опция - също както Тръмп - да трансформира някои неща посредством укази и мисля, че ще му се наложи да прибягва доста пъти до това. Но това, върху което резултатите от изборите за Конгреса нямат въздействие, е външната политика. Президентът има голяма власт в тази област. Както и за националната сигурност. ", добави още той.

На въпрос дали мисли, че ще се стесни атлантическия алиан Пардю отговори:

" Според мен, едно от първите неща, които би направил Байдън като президент, ще е да се види с демократичните ни съдружници в Европа и в Азия, с цел да им подсигурява, че сме решени да запазим съдействието си с тях. Това ще е една от огромните промени - Байдън ще се опита да възвърне връзките, които Тръмп обтегна толкоз доста през четирите си години в Белия дом. Смятам също, че Байдън ще е доста по-склонен да поддържа Организация на обединените нации и другите интернационалните институции. "

" Нека да отбележа, че ние - Съединените щати, и най-близките ни европейски сътрудници, не постоянно сме били на едно мнение за всичко. През годините сме имали разногласия по голям брой въпроси, само че постоянно сме ги преодолявали дружно. И съм уверен, че ще върнем към практиката на основата на благосклонност да решаваме проблемите посред ни. Като в едно семейство на западни демокрации. Не считам, че Тръмп е съумял непоправимо да унищожи тази връзка. "
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР