Жалбите, свързани с парно, вода, пенсии и здравеопазване остават най-многобройни,

...
Жалбите, свързани с парно, вода, пенсии и здравеопазване остават най-многобройни,
Коментари Харесай

Множат се жалбите срещу частни бирници и фирми за бързи заеми

Жалбите, свързани с парно, вода, пенсии и опазване на здравето остават най-многобройни, само че има сериозен скок и на недоволствата на жители против строителни безобразия, срещу компаниите, които се занимават със събиране на вземания, както и против частните правосъдни реализатори. Това демонстрира анализът на екипа на националния омбудсман Диана Ковачева за 2020 г.  Добрата вест е, че  има случаи, в които общественият отпор се е увенчал с триумф и са били блокирани нездравословни планове - посочени са съответни образци в жк Люлин в София, в Пловдив, в Кочериново и други   

 

Общия 13 200 са сигналите от жителите, подадени до публичния бранител, а настрана са постъпили и групови тъжби и петиции, подписани от 23 865 души, сочи статистиката на институцията. Новата наклонност е, че недоволствата, класирани в раздела „ Право на благосъстоятелност “, към този момент се подреждат незабавно след тези за парното, водата, пенсиите и правото на достъп до опазване на здравето. Има да вземем за пример тъжби във връзка предвиждания на ново застрояване на самостоятелни парцели в терени с сложно застрояване, без осъществяване на публично разискване и в прорез с разпоредбите за правене проект за регулация и застрояване за преструктуриране на жилищния комплекс. Ето някои от въпросите: 

Близо 400 жители на блоковете 419, 427, 428 и 429 в столичния жк „ Люлин ” 4 стартират битка срещу план за изменение на подробния организационен проект, предвиждащо високоетажно застрояване в междублоковото пространство. Проектът е отритнат след намесата на публичния бранител, който " посочи пред способените институции нарушените правила за преструктуриране на жилищни комплекси и непровеждане на публично разискване ", се акцентира в годишния доклад.

Посочен е и различен сходен случай - недоволство на 94 жители на огромна постройка на ул. „ Пловдивска “ против построяването на автомивка върху тревната повърхност (буферна зелена зона сред жилищния блок и натоварения с денонощен натоварен трафик бул. „ Стефан Стамболов “). След намесата на омбудсмана планът е бил преустановен. 

Има и друга спечелена битка - в община Кочериново. Над 300 поданици на с. Стоб " въстават " предходната есен срещу отдаването чартърен на посетителския център и прилежащия терен с паркинг към входа на екопътеките, построени през 2005 година в естествения феномен Стобските пирамиди. Гражданите упорстват да продължи стопанисването на обекта от общината. Обмудсманът се заема със случая Оказва се, че общинският съвет е позволил процедурни нарушавания и затова решението за отдаване чартърен е отченено.

Сдружението „ Планини и хора - асоциация на планинските водачи в България “ също е потърсило подпомагане от публичния бранител - заради замърсяването на Седемте рилски езера и на парк „ Рила ” от лавинообразно растящия поток от туристи след построяването на лифта сред хижите „ Пионерска ” и „ Рилски езера ” през 2009 година Деструктивните процеси, които с разрастването си през последните 10 години надвишават способността за самовъзстановяване на екосистемите, заплашват съществуването на езерата, сигнализираха неведнъж природозащитниците, а съответният мотив за сигнала до омбудсмана е прочут, тъй като бе отразен от медиите -  при започване на юли м.г.  в покрайнините на Седемте рилски езера бе стоварена тежка строителна техника.  По случая текат проверки от прокуратурата и от екоминистерството. 

 

Обичайните обвинени

И през 2020 година жалбите против банки, компании за бързи заеми, колектори и ЧСИ остава обичайно висок – над  700 души са имали проблем с някои от тези институции и са потърсили помощ от омбудсмана.

Извън съответните дейности по всяка самостоятелна жалба омбудсманът изпрати мнение и отбрани позицията си на съвещание на Комисията по правни въпроси във връзка на импортиран законопроект за изменение на Граждански процесуален кодекс за въвеждане на процедура за непринудено събиране на вземания, които не са минали през съд, от правосъдни реализатори, и депутатите отхвърлиха препоръчаните текстове, регистрира екипът на Диана Ковачева. 

Омбудсманът е изпратил подробна информация и разбор до ръководителя на Народното събрание, ръководителя на правната комисия и министъра на правораздаването за многочислените тъжби на жители от тормоза, оказван им от компаниите за събиране на вземания (колекторите) и компаниите за бързи заеми. Заедно с това са дадени и конкретни оферти и подробна правосъдна процедура – като база, върху която депутатите да стъпят, с цел да сложат ред в активността на колекторите и компаниите за бързи кредити в поддръжка на жителите. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР