Жак Дюбоше, Йоахим Гранк и Ричард Хендерсън печелят Нобел за

...
Жак Дюбоше, Йоахим Гранк и Ричард Хендерсън печелят Нобел за
Коментари Харесай

Нобелът за химия е за създателите на криоелектронната микроскопия

Жак Дюбоше, Йоахим Гранк и Ричард Хендерсън печелят Нобел за химия за основаването на криоелектронна микроскопия, която опростява и усъвършенства изображенията на биомолекулите, оповестиха от Нобеловия комитет.

" Този способ придвижи биохимията в нова епоха ", обявиха от комитета. " Сега откривателите могат да замразяват биомолекули по време на придвижване и да пресъздават процеси, невиждани до момента. Това е определящо значимо както за базовото схващане на химията на живота, по този начин и за развиването на фармацевтиката ".

В понеделник Джефри Хол, Майкъл Розбаш и Майкъл Янг получиха наградата за медицина и физиология поради работата им по изясняване на механизма на биологичния часовник. Вторник донесе на Райнер Вайс, Бари Бариш и Кип Тор Нобел за физика поради проучванията им на гравитационните талази. В четвъртък ще бъде даден наградата за литература, в петък - премията за мир, а икономическият " Нобел " на " Рексбанк " - в понеделник.

Тази година паричното измерение на премията е увеличено с 12.5%. Причината е, че средствата на фондацията, връчваща оценката, са се подобрили след няколко години на прекомерно високи разноски. Увеличението е с 1 милион шведски крони до 9 млн. крони (1.12 млн. долара).
Финансовата база за премиите е сума, дарена според наследството на Алфред Нобел, и се ръководи от фондацията, учредена 1900 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР