Жаир Болсонаро не само спечели първия кръг на президентските избори

...
Жаир Болсонаро не само спечели първия кръг на президентските избори
Коментари Харесай

Той е по-опасен от Тръмп и ще оглави 5-тата държава в света

Жаир Болсонаро освен завоюва първия кръг на президентските избори в Бразилия, само че трансформира, водената от него Социалнолиберална партия в основна парламентарна мощ.

Крайнодесният политик получи 46% от гласовете на бразилците в неделя, против единствено 29% за втория - Фернандо Хадад. Социалнолибералната партия, в която народен представител е и синът на Болсонаро стана втора политическа мощ с 52 депутата, в най-голямата стопанска система в Южното полукълбо.

След 16 години ръководство на социалистите, раздираната от корупционни кавги страна направи доста внезапен завой надясно.

А 63-годишният някогашен боен Жаир Болсонаро е определян от мнозина като бразилският Доналд Тръмп . Избирателите му имат вяра, че той е „ митичният герой”, който ще разчисти блатото на корупцията и ще предотврати това Бразилия да се трансформира във втора Венецуела, написа „ Дойче веле” (Deutsche Welle).

Всъщност Болсонаро е остаряло лице в политиката. Той е в Народното събрание още от началото на 90-те години на XX век, само че там в никакъв случай не е привличал вниманието с градивни речи или със законодателни начинания.

Затова пък се помнят грозните му вербални офанзиви. Например когато подвикна на колежка, народен представител от лявата Работническа партия, че е толкоз грозна, та даже не заслужавала да бъде изнасилена . Негова е и репликата: „ По-добре синът ти да е мъртъв, в сравнение с да е гей!”.

На няколко пъти Болсонаро трябваше да дава отговор пред съда за своите словесни изстъпления, само че това въобще дори не го направи по-сдържан. Кандидатът за президент на петата по величина страна в света несъмнено не е добър оратор, само че сигурно е занаятчия на грозните провокации.

Когато гласоподава за импийчмънт на някогашния президент Дилма Русеф, която по времето на военната тирания (1964-1985 г.) е била брутално изтезавана, Болсонаро демонстративно посвети вота си не на кого да е, а на изверга Карлос Алберто Брилянте Устра, измъчвал до гибел най-малко 40 опозиционери.

Именно Устра е идолът на Болсонаро. Неговите поддръжници също по този начин си спомнят с трогване за годините на диктатурата - какво са стотиците убити тогава опозиционери в съпоставяне със настоящия безпорядък в Бразилия с над 60 000 убийства всяка година, питат те.

Виновните за настоящето положение на страната с някогашният президент Лула и неговата Работническа партия, твърди Болсонаро, само че не съумява да предложи съвсем никакви съответни хрумвания за решаването на гигантските проблеми, измъчващи Бразилия.

Според икономистите, той не схваща нищо от стопанска система. А и доста от концепциите му меко казано противоречиви.

Така да вземем за пример Болсонаро желае да подчини държавните учебни заведения на военните, счита да укроти насилието по улиците на Бразилия, въоръжавайки „ положителните граждани” , а на служителите на реда ще раздава награди за всеки погубен престъпник.

Болсонаро се счита също така за бранител на обичайните фамилни полезности - нищо, че самият той има към този момент трети брак. И въпреки че и тримата му синове са професионални политици като него, Болсонаро гръмко афишира, че щял да измете целия подкупен политически „ истаблишмънт”.

А в това време фамилията му към този момент е натрупало милиони. Аналогиите с американския президент Доналд Тръмп не стопират до тук.

За разлика от последния обаче Болсонаро непроменяемо дава на заден ход, когато го запитат за неговите расистки и хомофобски възгледи - всичко било казано единствено на смешка, ставало дума за неразбирателство.

Подобно на Тръмп, доста от критиците на Болсонаро го считат за „ цялостен глупак”, който черпи знанията си от крайнодесните медии .

Някогашната търговия с плебеи въобще не била дело на португалците, отговорни за нея били в действителност самите африканци, съобщи Болсонаро неотдавна. И след всяка сходна имитация последователите му ликуват. Походът на Болсонаро против „ политическата коректност” мощно им подхожда, а рецензиите, отправяни от одобрения политически хайлайф, единствено усилват известността му.

800 венецуелци дневно търсят избавление в Бразилия

ВИЖТЕ КАК ИЗГЛЕЖДАТ ИЗОСТАВЕНИТЕ ОЛИМПИЙСКИ СЪОРЪЖЕНИЯ И ПАЗЕНИТЕ ОТ АРМИЯ УЛИЦИ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Сенатът в профил Дилма Русеф от президентския пост

Лула да Силва: Няма да приемем държавен прелом

UPDATE: Brazil stock market jumps over six percent on opening after far-right candidate Jair #Bolsonaro wins election first-round with promise of sweeping economic reforms https://t.co/qNOUIA4jjN #BrazilElection
— AFP news agency (@AFP) October 8, 2018

Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР