Изявленията на косовския премиер Албин Курти в Берлин за Съюза

...
Изявленията на косовския премиер Албин Курти в Берлин за Съюза
Коментари Харесай

Белград: Това е смъртоносен удар върху Брюкселското споразумение

Изявленията на косовския министър председател Албин Курти в Берлин за Съюза на сръбските общини и за уволняване на шефа на районната полицейска дирекция в Северно Косово Ненад Джурич нанесоха гибелен удар на Брюкселското съглашение, съобщи през днешния ден на конференция шефът на службата за Косово в сръбското държавно управление Петър Петкович, заяви организация Танюг.

По-рано в Берлин Курти разгласи желанието си да уволни шефа на районно полицейско ръководство в Северно Косово Ненад Джурич, който отхвърли да издаде предизвестия и санкции на сърбите в северната част на Косово, които не смениха сръбските номера на колите си с регистрационни номера, издадени от управляващите в Прищина, напомня ТАСС. Косовските управляващи взеха решение по-рано, че притежателите на коли със сръбски номера в Косово първо ще бъдат предупреждавани, а по-късно глобявани със 150 евро. Преходният интервал ще продължи до 21 април 2023 година, след което косовската полиция ще стартира да конфискува транспортни средства със сръбски номера.

Косовският министър председател сподели още, че концепцията за основаване на Съюз на сръбските общини " живее единствено в Белград ". След решението на Прищина да уволни Ненад Джурич сърбите от Косово и Метохия оповестиха желанието си да се отдръпват от всички косовски институции.

По думите на Петкович Курти е провокирал безпокойствие измежду сърбите от Косово и Метохия и затова сръбският президент Александър Вучич е разговарял нощес седем часа с политически представители на косовските сърби.

" Президентът Вучич им сподели, че ги схваща и им уточни всички последици, в случай че Брюкселското съглашение се разпадне. Те споделиха, че схващат президента, само че че не желаят нито един сърбин да напусне Косово и Метохия “, сподели Петкович.

В сходство с Брюкселските съглашения за нормализиране на връзките сред Белград и Прищина от 19 април 2013 година в Косово би трябвало да бъде основан Съюз на сръбските общини - орган за самоуправление на сърбите, живеещи в Косово. Президентът на Сърбия Александър Вучич неведнъж е заявявал, че страната му е изпълнила своята част от Брюкселското съглашение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР