Изявление на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

...
Изявление на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен: Има значително напрежение от военния натиск на Русия върху Украйна

Изявление на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на взаимната конференция в Париж с президента Еманюел Макрон по отношение на програмата за дейностите на Френското председателство на Съвета на Европейски Съюз:

„ Радвам се, че съм тук дружно с членовете на Комисията във връзка началото на Френското председателство на Съвета. Франция поема тази огромна тежест в доста характерен подтекст: здравната обстановка, обвързвана с COVID-19, продължава да буди безпокойствие. Ние обаче действаме уверено във връзка с имунизациите. Това ни разреши да реализираме ниво на имунизация от съвсем 70 % от общото население и съвсем 80 % от възрастните в Европа. Ние освен доставихме 1,2 милиарда дози ваксини на европейците, само че в същото време изнесохме или споделяхме 1,5 милиарда дози ваксини допълнително от 150 страни. Ние също по този начин доста поддържаме стопанската система посредством програмата за възобновяване NextGenerationEU в размер на 800 милиарда евро.

Но това не ни кара да забравяме другите проблеми. Например, Вие казахте, че прилежащите на Европа райони са сцена на доста напрежение. Това се илюстрира от военния напън на Русия върху Украйна и нейните закани към Молдова. Ето за какво се веселя, че страна с политическа тежест и опит като Франция поема председателството на Съвета на Европейски Съюз в толкоз внимателен миг. Защото гласът на Франция е висок и мощен. И Франция отдава необикновен приоритет на Европа.

Пред нас следва доста работа. На първо място, несъмнено, по отношение на климата. Европейската комисия направи подробни и амбициозни оферти за реализиране на нашата цел за понижаване на излъчванията на парникови газове с 55 % през 2030 година Искаме да създадем това по стопански и обществено обективен метод. Знам какъв брой е значим за Вас този баланс, господин Президент, и ние изцяло споделяме тази упоритост. Затова разчитаме на Френското председателство да придвижи напред тези оферти.

Второ, цифровизацията. Нашата обща упоритост е да превърнем Европа в същинска цифрова мощ в света, завършена в сходство с нашите лични правила и полезности. Миналата година направихме амбициозни оферти — нашите закони за цифровите пазари и услуги — за поощряване на нововъведенията, като в същото време слагаме правила за демократична бистрота на главните платформи. Надявам се и съм сигурна, че Френското председателство ще реализира бърз прогрес по тези въпроси, защото, както знаем, те са в основата на паниките на европейските жители.

В по-общ проект би трябвало да продължим да укрепваме нашия стопански модел, както посочвате - по едно и също време конкурентоспособен и обществен. Работим за нов европейски модел на напредък, който, несъмнено, се оформя от Зеления пакт, цифровите технологии, устойчивостта, в сходство с NextGenerationEU. Той се основава на високи научни достижения, резистентност и конкурентоспособност на европейските браншове. Тук още веднъж се веселя, че нашите цели са сходни - да вземем за пример нашата самодейност за развиване на конкурентоспособен водороден бранш за реализиране на задачите на Европейския зелен пакт.

По мотив този нов модел на напредък бих желала да загатна предлагането на Комисията преди три седмици по отношение на данъчното облагане на многонационалните сдружения. Европейският съюз е един от първите, които ползват тази историческа промяна по отношение на минималната данъчна ставка, както е контрактувано от Организацията за икономическо сътрудничество и раз и Г-20. Надявам се, че по време на Френското председателство ще реализираме бързо съглашение, защото тази промяна е нужна за обективен международен напредък.

Друга значима тематика е ръководството на границите и укрепването на Шенгенското пространство — нашето пространство на свободно придвижване. Това пространство, което е в сърцевината на европейския план, беше отслабено от редица рецесии. Ето за какво желаеме да възстановим, запазим и укрепим отвореността на вътрешните граници на Европейския съюз. За тази цел през декември представихме оферти за промени. Надявам се, че Френското председателство ще бъде в положение да даде нужния подтик на напредъка по този въпрос. Разбира се, това включва и подсилване на ръководството на външните граници, битка с мрежите за контрабанда и работа с страните на генезис и директно прекосяване. Ето за какво желая също по този начин да видя бърз прогрес по нашия пакт за миграцията и убежището, който предлага този изчерпателен метод.

На последващо място, съгласни сме, че е нужен същински Съюз за защита. Съюз, който ни приготвя за бъдещи закани. Например идната хибридна офанзива, без значение от това къде се случва. Нека реализираме единодушие по целите си — с помощта на нашия стратегически компас, който е един тип Бяла книга за защитата. Радвам се, че Френското председателство ще се ангажира с този въпрос. Очаквам с неспокойствие разискването на тази тематика на срещата на високо ниво през март. Вярвам, че е извънредно време отбранителната промяна в Европа да форсира темпото.

Накрая бих желала да поговоря за нашите връзки с Африка. Разбира се, в подтекста на пандемията от COVID-19 би трябвало да увеличим поддръжката си за този континент, както във връзка с имунизациите, по този начин и във връзка с икономическите последствия. Отвъд тази рецесия обаче Африка, е основен сътрудник за бъдещето на нашия континент, защото това е геополитическо, икономическо и демографско пространство, което ще бъде от значително значение в утрешния свят. Ето за какво чакам с неспокойствие разискването на способи за задълбочаване на нашето партньорство на срещата на високо ниво сред Европейския съюз и Африка в Брюксел през февруари.

Това обрисува една амбициозна стратегия за идващите шест месеца. Г-н Президент, можете да разчитате на уговорката на Комисията. Благодарим Ви, че ни приехте тук. “
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР