Изяли сме 10 681 тона сирене с палмова мазнина през

...
Изяли сме 10 681 тона сирене с палмова мазнина през
Коментари Харесай

Изяли сме 11 хиляди тона сирене с палмово масло

Изяли сме 10 681 тона сирене с палмова лой през предходната година. Това демонстрират данните на Министерство на земеделието, храните и горите. Най-големи количества от имитиращия артикул са били създадени през юни – 1529 тона, а минимум през февруари – 764 тона, написа Труд.

Все отново данните сочат, че потреблението на сирене с растителни мазнини понижава през последните години. За цялата 2017 година у нас са създадени и надлежно изконсумирани 13818 тона подправено сирене, а през 2016 година – 14 559 тона.

От 13 януари към този момент ще бъде неразрешено да се продават насипно имитиращи артикули. Тогава изтича срокът, който беше даден на търговци и производители да вкарат измененията в Наредбата за характерните условия към млечните артикули. Според тях продуктите с растителни мазнини към този момент няма да може да носят етикети “мляко ”, “сирене ”, “кашкавал ” и други. Те към този момент би трябвало да бъдат наложително с опакова и ситуирани на отделени щандове с надпис “Имитиращи артикули ”.

Миналата година беше призната и наредбата за хигиената на храните, която забрани на една мандра да създава по едно и също време сирене от мляко и с растителни мазнини. Тя е в действие от 19 юли, като на производителите бе дадена опция сами да дефинират какви храни ще създават.

Справка в Българската организация по сигурност на храните демонстрира, че 28 от общо 258 млекопреработвателни предприятия в България са избрали да създават имитиращи артикули.

Експертите от Центъра за стопански проучвания в селското стопанство чакат понижение на изкупните цени на кравето мляко напролет на тази година. Причината е пониженото ползване в международен мащаб, поради растящия риск от закъснение на икономическия напредък и спад в заетостта, на фона на растящото предложение на мляко.

Средната цена на кравето мляко регистрирана от националната статистика у нас за 2018 година е към 0,61 лева./кг, което е малко по-ниско от изкупната цена за 2017 година

Източник: Dunavmost
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР