Известно е, че в света съществуват само три такива екземпляра...

...
Известно е, че в света съществуват само три такива екземпляра...
Коментари Харесай

Два от първите настолни компютри в света бяха открити случайно при рутинно почистване

Известно е, че в света съществуват единствено три такива екземпляра...

Емил Василев 13:40 | 19.02.2024 0 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 16:31 | 15.02.2024

На дъното на Балтийско море откриха великански структури на възраст 10 000 години

IT НовиниДаниел Десподов - 10:48 | 17.02.2024

За първи път в историята учените в действително време следиха придвижването на електроните във водата

IT НовиниДаниел Десподов - 16:25 | 12.02.2024

Най-неочаквано вълците-мутанти покрай Чернобил са развили резистентност против рака

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

В Лондон при рутинно разчистване на къща от Just Clear (компания за разчистване на домове) инцидентно бяха открити два от първите в света настолни компютри. Те са пуснати на пазара при започване на 70-те години на предишния век. Днес е известно, че съществуват единствено три такива екземпляра.

Служителите на Just Clear не са били сигурни какво са разкрили, когато са разкрили два антични компютъра, скрити в кашони. Вместо да ги изпрати за заличаване, компанията задържа компютрите, с цел да могат да бъдат оценени от специалисти. Търсенето на информация в интернет се оказало без резултат.

След това било доказано, че компютрите са Q1 PC – първите в света настолни компютри с изцяло интегриран едночипов микропроцесор.

Пуснат от Q1 Corporation през 1972 година, компютърът има плосък неоново-оранжев плазмен екран и употребява 8-битов процесор Intel 8008, който е можел да адресира 16KB памет с оптималната тактова периодичност 800 kHz.

Архитектурата 8008 е проектирана от Computer Terminal Corporation (CTC) и осъществена и създадена от Intel. Първоначално е проектирана да се употребява в програмируемия терминал Datapoint 2200 на CTC, само че съглашение сред CTC и Intel разрешава на последната да продава чипа на други клиенти, откакто Seiko демонстрира интерес да го употребява за калкулатор. Освен в Q1, 8008 е употребен в американския комплект SCELBI и в авансово квалифицираните френски Micral N и канадски MCM/70.

Това, което прави откритието още по-изненадващо, е, че единствено няколко компютъра Q1 в миналото са били превозени в Обединеното кралство. Освен това, през днешния ден е известно, че в света съществуват единствено три такива.

Двата компютъра бяха изложени на софтуерно ревю в университета Кингстън в Съри, което завърши в предходната събота.

Така наподобява от вътрешната страна Q1 PC

„ Нашите екипи всекидневно намират всевъзможни неща при разчистването на къщи, някои от тях с историческо значение, само че в никакъв случай не съм си представял, че ще намерим нещо толкоз значимо за региона на технологиите и историята на компютрите. Понякога се натъкваме на предмети, които се считат за задоволително значими, с цел да бъдат непокътнати и архивирани за бъдещето в границите на продажба на търг или в този случай на галерия. Казаха ми, че тези модели са извънредно редки, тъй че да намерим чифт от тях е повече от вълнуващо. “

заяви пред The Mirror шефът на Just Clear Брендън О’Шей

Сега се чака двете машини Q1 да бъдат пуснати на търг или да бъдат продадени на частен покупател. Не се знае за каква сума биха могли да бъдат продадени, само че в изданието от 1979 година на Association of Computer Users’ Benchmark Report се отбелязва, че Q1 се е продавал за 20 500 $ по това време, което през днешния ден се равнява на към 87 000 $.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР