Известният телевизионен водещ от БНТ Драгомир Драганов за пръв път

...
Известният телевизионен водещ от БНТ Драгомир Драганов за пръв път
Коментари Харесай

Първо в Lupa.bg: Драго Драганов за пръв път показа ценна колекция

Известният ефирен водещ от Българска национална телевизия Драгомир Драганов за пръв път демонстрира обществено дребна част от доста скъпа сбирка. Той има 10 000 циркови плакати - това е най-богатата сбирка от сходни афиши освен у нас, само че евентуално и в света, рисувани от най-известните майстори на плакати.

Драганов, именуван със благосклонност и Драго Чая, поради известното в близкото минало неделно предаване " Чай " по Българска национална телевизия, подреди в галерия 125 плаката от българския цирк. Цифрата не е инцидентна - тази година дни преди Великден се навършват 125 години от основаването на българското цирково изкуство. През 1897 година Петър Панайотов основава първата циркова натрупа в България – „ Българско знаме”, и на 24 април същата година е първото ѝ зрелище.



Откриването на любопитната експозиция е довечера, само че пръв екипът на Lupa.bg снима изложбата и журналиста, който ефективно участваше в подреждането на плакатите по стените на столичната изложба „ Райко Алексиев”.



Драго Драганов пази реликви от 40-те и 50-те години до края на предишния век, които със своята разноцветност и мигане са събирали стотици фенове под шапитото на пътуващите циркове в цялата страна. Преди това имало клоунади, паради, звучала бодра музика, летели балони.

„ Това е същински церемониал на смеха”, споделя колекционерът. Така се наричал и първият му афиш, с който се снабдява през 1965 година, само че за негов смут в тълпата изгубват сестра му. Паниката е огромна, само че нещата приключват наред. От дребен той се увлича по цирковото изкуство, то става негово занимание и към този момент като прочут тв водещ Драго постоянно води и циркови представления.



Драго Чая опазва сбирката с помощта на родителите си, а в нея има над 10 000 плаката и 5 000 стратегии. Освен сбирката си от циркови реквизити Драганов грижливо е опазил неповторими експонати от плакати, дело на някои от най-хубавите български художници и плакатисти като Енчо Пиронков, Димитър Тасев, Божидар Икономов, Людмил Чехларов, Асен Старейшински, Атанас Михалчев, Яни Янев и други.



Драганов трансформира своята неповторима сбирка в музейна експозиция във виртуалното пространство на адрес www.bgcirkus.com. Реално всеки може да види това, което той има - плакати, стратегии и фотоси - всичко, което споделя историята на българския цирк, само че в този момент за пръв път прави обществено сходна галерия.



Телевизионерът обича да обикаля антикварни магазини и да търси артефакти, свързани с българския цирк. Той даже неведнъж се е обръщал към хората, в случай че пазят у дома остаряла циркова стратегия или цирков афиш, фотоси на циркови номера да му ги подарят, като той дава обещание, че ще ги пази като очите си.

Като човек, обвързван с цирка, Драганов се възмущава, когато политическите диспути или кавги се разказват като " цирк ". " Нека не наскърбяваме цирка. Циркът е изкуство на смелите, изкуство на самоотвержените, изкуство на тези, които подаряват смях и наслада ", уверен е притежателят на най-голямата сбирка от циркови афиши.



Преди формалното разкриване на изложбата Драгомир Драганов се видя пред изложба " Райко Алексиев " на ул. " Раковски " 125 със своята колежка и другарка - актрисата Лара Златарева. Преди повече от 10 години двамата дружно бяха водещи на късното предаване на Българска национална телевизия 1 “Полет над нощта”. Кака Лара, както е известна актрисата, играе в Театър " Българска войска " и е и пиар на трупата.

Снимки: АГНЕС МЕТОДИЕВА

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР