Известният професор по астрофизика Стивън Хокинг счита, че рано или

...
Известният професор по астрофизика Стивън Хокинг счита, че рано или
Коментари Харесай

Хокинг: ИИ ще стане новата форма на живот, която ще превъзхожда хората

Известният професор по астрофизика Стивън Хокинг смята, че рано или късно, роботите ще заменят хората. В изявление за Wired той съобщи, че изкуственият разсъдък ще доближи равнище, при което “ще стане нова форма на живот, превъзхождаща човека”.
“Страхувам се, че ИИ напълно ще размени индивида. Щом хората могат да основават комплицирани самовъзпроизвеждащи се компютърни вируси, някои неизбежно ще сътвори ИИ, който може да усъвършенства и възпроизвежда себе си. Той ще стане новата форма на живот, която превъзхожда човечеството като цяло” – сподели 75-годишният академик.

Хокинг има вяра, че е належащо нещо огромно и доста като да вземем за пример, първото извеждане на спътник в космоса – нещо, което ще заинтересува младежите и в случай че това не стане, чакат ни доста съществени последици. Ученият е на мнение, че е нужна нова ясна и дълготрайна галактическа стратегия за посещаване и колонизиране на подобаващи за хората планети.

“Аз съм уверен, че стигнахме до точката, от която няма връщане обратно. Нашата Земя стана прекомерно дребна за нас, популацията на планетата се усилва с плашеща скорост и ние се намираме на прага на самоунищожението” – твърди ученият.

Хокинг не е единственият, който предизвестява за заплахата от ИИ. Генералният шеф на SpaceX и Tesla Илън Мъск също е уверен, че мощният ИИ е фундаментално рисков за съществуването на човешката цивилизация.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР