Известният драматург Яна Борисова пише дебютния си роман „Чудна лятна

...
Известният драматург Яна Борисова пише дебютния си роман „Чудна лятна
Коментари Харесай

Вълдобрев пише музика към първия роман на Яна Борисова - slava.bg

Известният драматург Яна Борисова написа дебютния си разказ „ Чудна лятна нощ “ в компанията на няколко от най-хубавите си другари, оповестяват от екипа на авторката, чиито текстове „ Малка пиеса за детска стая “, „ Приятнострашно “, „ Хората от Оз “ и други са поставяни в целия свят.

Стефан Вълдобрев композира музика към романа, което ще го трансформира в първата книга с авторска музика.

Двамата създатели са свързани с помощта на Театър 199, където Вълдобрев взе участие в спектаклите по трите упоменати заглавия. Последния си драматургичен текст Яна Борисова написа особено за 50-годишния празник на артиста.

Оркестрацията на музиката е на Милен Кукошаров, с който Борисова работи през последните години и дружно основават поредност от театрални творби. Редактор е известният кинорежисьор и публицист Димитър Коцев-Шошо, за който авторката споделя, че е главен подстрекател и повода да издаде тази книга. Освен че са близки другари, в последните години двамата постоянно са и креативен тандем в общи кино планове. Към тях се причислява и Художникът сценограф Никола Тороманов-Фичо. Той рисува илюстрациите към романа „ Чудна лятна нощ “, които следва да бъдат отпечатани в специфичен тираж.

„ Вярвам в креативните групи, в смисловите кръгове, в фирмите, в другарствата и в фамилията. Писането е самотно занятие, както, допускам, и всеки персонален, авторски креативен развой. Понякога, когато завършиш твоята част, не са останали сили да продължиш нататък. Затова имам вяра в групите. Само по този начин намирам мощ и смисъл да продължа “, споделя Яна Борисова.

„ Чудна лятна нощ “ е сантиментален разказ за любовта, гения и следствията от тях, партитура за силата на думите, за хубостта на музиката и за смисъла и потребността от изкуство. Той е история за прочувствени, само че притеснителни хора, които нямат опция да показват възприятията и страстите си, изяснява авторката.

Яна Борисова написа пиеси, разкази, кино сюжети. Лауреат е на премиите „ Икар “ и „ Аскеер “, „ Златно перо “, „ Нова европейска драма “ и други По нейната пиеса „ Приятнострашно “ известният режисьор Гаялин Стоев сътвори дебютния сси игрален филм „ Безкрайната градина “.

Източник: Monitor
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР