Известните личности прекарват по-голямата част от времето си в пътуване.

...
Известните личности прекарват по-голямата част от времето си в пътуване.
Коментари Харесай

5 велики личности, намерили смъртта си в хотели

Известните персони прекарват по-голямата част от времето си в пътешестване. Това постанова те да живеят в хотели, надалеч от родните си места. Не е изненадващо, че доста от тях умират в хотелски стаи и наети жилища. Нека си напомним великите хора, починали в хотелски стаи в чужбина.

Анна Павлова – съдбовни турнета

Голямата съветска балерина не била бедна. В Англия тя имала превъзходно имение с класическо езерце, в което плували лебеди. Но все пак тя доста рядко е била в своя дом. Анна Павлова прекарвала по-голямата част от живота си по турнета в разнообразни елементи на света, а най-после умряла в холандския хотел Hotel Des Indes, в Хага.

По време на последното си турне в Холандия, балерината се простудила на подготовка в неотопляема зала. Здравето ѝ се влошавало от ден на ден и повече, само че не серпантина да играе. Когато убедили Павлова да отиде на доктор, прегледът посочил, че има гноясал плеврит. Въпреки тежкото заболяване, примата траяла да управлява трупата си и участвала на всички подготовки и представления.

В резултат  на това натоварване тялото на балерината не издържало и на 23 януари 1931 година тя умира в хотелската стая. Импресариото и дългогодишният другар на Павлова Сол Юрок споделя за гибелта на огромната актриса:

„ Тя не трябваше да злоупотребява с тези тежки турнета през студените зимни месеци – да замръзва в неотоплявани влакове, да трепери по пътищата, да се преуморява и непрекъснато да преодолява неразположенията. ”

Оскар Уайлд – сърцераздирателна беднотия

След като излежава присъда за хомосексуални връзки с Алфред Дъглас, Оскар Уайлд е заставен да напусне Англия и да се откри в Париж. Във Франция писателят страдал от дефицит на средства и бил заставен да се свре в на ниска цена хотел, който даже нямал име. В хотела, на чиято табела имало сбит надпис L’Hôtel, Уайлд наема стая под номер 16.

За изискванията на живот във френската столица той написа на издателя си следното: „ Това е сърцераздирателна, безнадеждна беднотия “. В хотелската стая, ситуирана в историческия квартал на Париж Сен Жермен де Пре, Оскар Уайлд умира на 30 ноември 1900 година от изострен менингит. След себе си, с изключение на безсмъртни творби, писателят оставя основни задължения, в това число за престоя си в хотела.

По подигравка на ориста през днешния ден L’Hôtel въобще не е леговище на безизходност. За да прекара нощта в омразния хотел, Уайлд ще би трябвало да заплати най-малко 300 евро за най-евтината стая. Хотелът дължи своя триумф, в това число и на обстоятелството, че се е трансформирал в последното леговище на класика на международната литература.

Сергей Есенин – необичайно самоубийство

Смъртта на съветския стихотворец Сергей Есенин към момента е противоречива. Някои считат, че 30-годишният „ артист на Златна Русия “ протегнал ръка на себе си, а други – че той е бил безмилостно погубен, като ловко е имитирано обесване. Но по един или различен метод поетът умира в петербургския хотел Англетер.

Тялото на Есенин е намерено в хотелската стая на 28 декември 1925 година от неговия другар, журналистът Георги Устинов, който идва на посетители на поета със брачната половинка си. Тялото на Сергей Александрович лежало на дивана, а към врата му бил завързан чаршаф. Класическата версия за гибелта на класика гласи, че той подхванал такава решителна стъпка поради тежка меланхолия, изострена от алкохолната взаимозависимост.

В края на 20 век става съвременно да се търсят виновните за гибелта на Есенин и да се показват доказателства за неговото ликвидиране. Но до момента версията за самоубийство не е опровергана. Хотел Англетер (Hotel d’Angleterre) е преименуван на Ленинградски през 1948 година, а през 1987 година е съборен и възобновен до 1991 година, като резервира архитектурния си образ.

Коко Шанел – в хотела като вкъщи

Коко Шанел, която напусна този свят на 87 годишна възраст, живее в Риц, Париж през последните 34 години от живота си. Именно там умира един от създателите на актуалната международна мода. Неслучайно дизайнерката избира мястото за живеене. Бутикът й се намира единствено на няколко минути пешком от хотела и за човек, живеещ с работата си, този вид бил съвършен.

За повече от три десетилетия Шанел сменя стаята си единствено един път – тя се мести от крилото, чиито прозорци гледат към улица Камбон, в по-удобен апартамент с панорама към Place Vendome. Сега отсядането в тази стая, която Коко Шанел сама е проектирала, ще коства на гостите най-малко 18 хиляди евро.

Но в случай че решите да останете на това паметно място, би трябвало да знаете, че същинската стая на Chanel е бил един етаж от горната страна. Това е поради реконструкцията на постройката и демонтирането на именития балкон, където стилната дизайнерка театралничи пред фотографа Роджър Шал. При прехвърлянето на стаята Карл Лагерфелд персонално следи работата, тъй че достоверността на атмосферата и духа е обезпечена.

Никола Тесла

Възрастният Тесла е бил блъснат от лек автомобил и счупва ребро. Получава се остро инфектиране на белите дробове, а то във времето става хронично заболяване. Така Тесла се оказва прикрепен на легло.

Когато в Европа стартира Втората международна война, Тесла се тормози за страната си, която е окупирана. Той приканва за мир сред всички славяни.

На 1 януари 1943 година Елинор Рузвелт, първата дама на Съединените щати, пожелава да посети Тесла. На 5 януари го посещава югославския дипломат в Съединени американски щати Сава Косанович, с цел да уговори срещата. Посланикът е и племенник на изобретателя. Той последно вижда Тесла жив.

В нощта на 7 против 8 януари 1943 година Тесла умира от сърдечна непълнота в хотелската си стая. Тъй като Тесла не желал никой да го безпокои, по тази причина на вратата на стая в Ню Йоркския хотел висяла специфична табелка. Заради това тялото му е открито от камериерка 2 дни след гибелта. Тялото на Тесла е кремирано на 12 януари и урната с пепелта е съхранена в гробището в Ню Йорк. След време тя е била преместена в музея в Белград.

Тесла е бил постоянно доста грациозен и не употребявал бижута и декорации. Служел си свободно с осем езика и имал забележителна фотографска памет. Можел да стои безсънен, работейки цели 84 часа. Сам признава, че 2 часа сън за денонощие са му изцяло задоволителни.

Автор: Десислава Михалева

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР